Harta site-ului
Ajutor
În aşteptarea Focului Haric !
În aşteptarea Focului Haric !

     În fiecare an, în noaptea Paştelui creştinii din întreaga lume aşteaptă Focul Haric! Lumina sfântă, considerată miracol al Ortodoxiei, se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox, între orele 13:00 şi 15:00 ora locală şi ora Moldovei. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea. Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.
     Anul acesta, Flacăra Învierii a fost adusă credincioşilor din Dubăsari, pentru a cincea oară consecutiv. Astfel, sîmbătă seara, în jurul orei  22:00, Focul Haric a ajuns şi în centrul satului Coşniţa, adus de preotul Rodion Tambur, parohul bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din s. Pîrîta, fiind întîmpinat de conducerea raionului, reprezentanţii comunităţilor religioase, conducători ai serviciilor desconcentrate, primari şi cetăţeni din teritoriul raionului.
      Preşedintele raionului Grigore Policinschi  a avut deosebita onoare de a împărţi tuturor celor prezenţi Flacăra Învierii, totodată venind şi cu un mesaj de felicitare cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti. După ce au primit Focul Haric, preoţii s-au întors în localităţi pentru a petrece Slujba de Înviere. Astfel, în noaptea de Paşti ,toţi credincioşii din raion, au avut posibilitatea să ia acasă Lumina Divină adusă de la Ierusalim pentru a întâmpina Sfînta sărbătoare.
     Focul Haric este o tradiţie anuală, cea mai veche ceremonie creştină din lume, nemodificată de secole, această pogorîre a Focului Haric şi este cunoscută de creştinii ortodocşi ca "cea mai mare dintre toate minunile creştine".


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

În aşteptarea Focului Haric ! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta