Harta site-ului
Ajutor
Împreună vom salva Biserica "Sf. Alexei" din s. Pohrebea
Împreună vom salva Biserica "Sf. Alexei" din s. Pohrebea

Biserica "Sf Alexei” din localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari  a fost construită în anul 1912 de către arhitectorul eparhial Todorov, la solicitarea Ţarului Rus Nicolae al II-lea Romanov. Lăcaşul sfînt  se numără printre acele biserici, construite la periferiile guberniei ruseşti  în cinstea fiului său, Alexei. Urmaşul la tron, care a fost diagnosticat, încă de la  o vârstă fragedă, cu hemofilie, o boală moştenită de la străbunica sa, regina Victoria. Problema de sănătate a tânărului prinţ, fără vreo rezolvare medicală, a dat startul controversatelor relaţii ale familiei ţariste cu Rasputin, ce se autointitulase călugăr.  Deşi Rasputin nu era în relaţii prea bune cu biserica din Rusia, se pare că ţarina Alexandra îl chema de câte ori medicii nu făceau faţă problemelor prinţului, iar revenirile miraculoase ale lui Alexei erau imediat puse pe seama rugăciunilor călugărului. 
Consiliul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să canonizeze drept "cuvioşi” pe Nicolae al II-lea şi familia sa, cu dată de pomenire 4 iulie. Familia fusese anterior canonizată, în 1981, de către Biserica Ortodoxă Rusă din străinătate, ca Sfinți Mucenici. In timpul domniei sale, ţarul  s-a ocupat îndeaproape de educaţia spirituală a poporului rus. S-au construit sute de mănăstiri şi mii de biserici. Au fost înfiinţate şcoli parohiale. 
Biserica "Sf Alexei” din localitatea Pohrebea, raionul Dubăsari, a avut de suferit de pe urmele celui de-al II Război Mondial din anul 1941-1945 şi  tragicul război pentru apărarea Integrităţii şi Independenţei Republicii Moldova, anul 1992. Actualmente, la 100 de ani de la înălţare, lăcaşul se află într-o stare avansată de degradare. Monumentul arhitectural este aproape distrus de vicisitudinile vremii şi există riscul iminent al distrugerii iremediabile. 
La 15 iunie 2012, dl Grigore Policinschi, Preşedintele raionului de comun acord cu dl Alexandru Leşan, primarul comunei Coşniţa a convocat o şedinţă de lucru cu privire la starea acestui monument arhitectural. Participanţii la şedinţă, reprezentanţi şi slujitori ai bisericii creştin-ortodoxe, reprezentanţi ai societăţii civile, arhitectori, oameni de bună credinţă, au luat decizia de a forma un consiliu obştesc pentru restaurarea bisericii. În calitate de preşedinte al acestui consiliu, a fost desemnat dl Grigore Policinschi, preşedintele raionului. Direcţia cultură şi turism va fi responsabilă pentru administrarea acestui monument istoric. Se preconizează deschiderea unui cont special pentru acumularea surselor financiare şi a donaţiilor. Totodată, va fi elaborat un plan de acţiuni privind informarea şi mediatizarea tuturor acţiunilor în acest sens, inclusiv, organizarea activităţilor de acumulare a surselor financiare pentru a fi reabilitat acest lăcaş sfînt.

Venim cu strigăte de ajutor către toţi evlavioşii, oamenii cu sufletul mare, toţi cei care au o legătură sufletească cu această biserică, să se alăture eforturilor de a reabilita ctitoria, de a o salva de la dezastru.                                      "Dumnezeu lucrează prin oameni”, chemaţi acum să contribuie la salvarea patrimoniului ecleziastic. 


Donează pentru reconstrucţia bisericii ortodoxe cu hramul "Sf Alexei”!


                 "Dăruind vei dobîndi”

Cei care nu au rămas indiferenţi la acest strigăt de ajutor,  ne pot contacta pentru mai multe detalii  la nr. de telefon:

(0248) 44-753 begin_of_the_skype_highlighting            (0248) 44-753      end_of_the_skype_highlighting

Direcţia Cultură şi Turism

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Împreună vom salva Biserica "Sf. Alexei" din s. Pohrebea - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta