Harta site-ului
Ajutor
Implementarea Sistemului de Management Energetic în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani”, raionul Dubăsari”
Implementarea Sistemului de Management Energetic în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani”, raionul Dubăsari”

La data de 18 februarie 2021, în regim online,  a avut loc ședința de lucru a echipei de management energetic privind implementarea Planului de acțiuni în EE (PAEE) parte a Planului de Management Energetic a Liceului Teoretic.  În cadrul acesteia s-au discutat următoarele  subiecte:

  1. Care activități din PAEE pot fi realizate în 2021 și de ce instrumente avem nevoie pentru realizarea acţiunilor următoare;
  2. Progresul realizării raportului privind implementarea (PAEE)  de către echipa de Management Energetic a liceului.
Planul de Management energetic este un instrument care permite personalului de conducere, personalului didactic, a celui auxiliar, copiilor/elevilor, dar şi părinţilor şi cetăţenilor din localitatea respectivă să identifice unele idei de îmbunătățire a performanței energetice, sau Oportunități de Economisire a Energiei.
În debutul ședinței dna Tamara Rotari, directorul liceului teoretic Holercani,  a salutat membrii echipei de management energetic, totodată a informat  despre  rezultatele obţinute conform planului de Management Energetic (SME), constatând că, careva acțiuni nu este posibil de efectuat din lipsa datelor concrete.
Dl Constantin Enciu, consultant GIZ,  a informat că  Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei va susține în continuare proiectele de eficienţă energetică cu resurse financiare pentru implementarea unui sistem inteligent de monitorizare şi de contorizare a consumului de apă, energie electrică și termică, şi că la moment este în derulare etapa de identificare a utilajului.
Totodată, a adus la cunoștință   că în Republica Moldova sistemul informațional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice (EMIS), este implementat  cu suportul PNUD Moldova, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF). Proiectul pilot este testat în  or. Chișinău unde la moment sunt conectate 40 de clădiri publice, cu suportul asistenței  echipei de manageri din Croația.
În discuţiile avute cu GIZ a fost menţionat faptul că la acest capitol sunt încă  multe probleme, la nivel de procurare a echipamentului, de monitorizare și de gestionare acestui sistem EMIS.
 
Pe subiectul dat și în conformitate cu planul de acțiuni a fost organizată o ședință cu comitetul de părinți şi pedagogi unde a fost pusă în discuție importanța de implementare a proiectului de eficientizare a clădirii liceului pentru economisirea energiei electrice, gaz și apă caldă pentru confortul elevilor, personalului pedagogic și tehnic.
La şedinţă au participat  10 persoane, dintre care 7 femei.
.
Zinovia SÎREŢANU,
Specialist principal DCGCDT

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Implementarea Sistemului de Management Energetic în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Holercani”, raionul Dubăsari” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta