Harta site-ului
Ajutor
Holocaust: istorie și lecţii de viaţă
Holocaust: istorie și lecţii de viaţă

Pentru mulți dintre noi odiosul scenariu nazist, antiuman și antisemit - Holocaustul - se asociază cu Jurnalul Anei Frank.
Ei bine, participanții sesiunii de instruire cu genericul enunțat mai sus (profesori de istorie din republică) au cunoscut-o și pe Margo Frank, sora autoarei Jurnalului, documentul - simbol al Holocaustului.
Organizatorii sesiunii (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța Misiunii OSCE în Moldova), prin formatorii excelenți (Corina Lungu, consultant superior MECC, Tatiana Goncearova, Galina Cargher, specialiști în studiul Holocaustului) au pus accent pe metoda studierii documentului istoric, algoritmul analizei unui document, alte tehnici de cunoaștere în profunzime a fenomenului Holocaustului.
"Cireșica de pe tort" a constituit-o prezentarea (în imagini și alte documente plauzibile) Xeniei Iasîr, discipola doamnei Tatiana Goncearova, elevă a Liceului Teatral din Chișinău, care a trezit participanților la activitatea instructivă mult interes, dar și emoții profunde, evenimentul de azi fiind nu doar o altă sesiune de instruire, dar și un impresionant moment de comemorare a victimelor Holocaustului.
Limba rusă (limba nativă a doi dintre formatori) n-a fost un obstacol în prezentarea/asimilarea/trăirea informației, mai ales că a fost asigurată și traducerea sincronă de câțiva translatori excelenți.
Au urmat și alte prezentări interesante și revelatorii, pregătite de studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie a USM, preocupați de problema Holocaustului.
La sesiunea de instruire raionul Telenești a fost reprezentat de profesorii Munteanu Aurica, Climentovschi Dorina, Macari Efrosinia, Cazacu Mariana, Timuș Nina, Fonari Victoria, Meleca Livia, Mirciu Vitalie, Ion Curchi, Stănilă Tatiana, aprigi apărători și promotori ai adevărului istoric. 
În debutul sesiunii participanții au fost salutați de organizatori, doamna Corina Lungu (MECC) și domnul David Gullette (OSCE).
Sesiunea a durat 3 zile şi a constituit un solid suport didactico-metodic pentru profesorii de istorie și, în speță, pentru cei care predau disciplina opțională Holocaust: Istorie şi lecţii de viaţă. 
Larisa BRADUCEAN,
Şef Direcţie Învăţământ General

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Holocaust: istorie și lecţii de viaţă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta