Harta site-ului
Ajutor
Grigore Vieru - poet al neamului
Grigore Vieru - poet al neamului

Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi…
 La data de 14 februarie 2017, marele scriitor, Grigore Vieru ar fi împlinit 82 de ani. Fiind un exponent al neoromantismului, versul lui este plin de dor, de o curată şi o pură limpezire. A avut un destin impresionant în ciuda simplităţii aparente a versului de o mare accesibilitate şi a temelor generale, nu foarte numeroase. Dar el se numără printre acei poeţi a căror fiinţă şi mesaj al poeziei se face ecoul tuturor. Nu există conaţional de-al nostru care să nu fi ţinut în mîini renumita carte “Albinuţa” realizată în colaborare cu Spiridon Vangheli, de asemenea a avut şi o colaborare fructuoasă cu cuplul de interpreţi Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.
Poetul mărturisea că dacă din întreaga sa operă, cititorul l-ar identifica cu o poezie, atunci s-ar considera un om împlinit. ”Cine ştie, poate că din întreaga mea trudă se va alege un poem sau un cîntec. Dar nu a rămas oare Meteevici cu un singur poem?“. Întreaga operă-i este marcată de chipul sfînt al mamei şi de dragostea profundă pentru Patrie. A scris o mulţime de poezii pentru copii, el fiind numit şi Marele copil al Neamului. Harul marelui poet este acela de a deţine seva interesului în toate vremurile şi de a rezista esenţial în pofida unor metamorfoze conceptuale ale epocii. Poezia sa rezistă şi îmbină cu succes tradiţiile naţionale (clasice şi moderne ) cu cele universale, a particularului cu general-umanul, a unei alese culturi spirituale cu o înaltă măiestrie artistică.
Versurile sale sunt cunoscute cititorilor din Bulgaria, Ungaria, Polonia, fosta Republică Democrată Germană, Finlanda, Franţa, Statele Unite ale Americii. Chiar dacă în ultimii săi ani a scris mai mult pentru maturi, mereu va fi considerat cel mai bun poet ce a muncit pentru copii, învrednicindu-se în 1988 cu Diploma Andersen pentru ciclul de poezii pentru copii. Poetul mărturisea, că atunci cînd obosea de cei maturi se întorcea la cei mici. Fiind un împătimit de carte şi plăcîndu-i să vină des la bibliotecă, la 14 februarie curent, Biblioteca publică Raională a organizat pentru utilizatorii săi activitatea “Grigore Vieru – poet al neamului” şi a familiarizat copiii cu minunata lume a marelui scriitor. În cadrul activităţii copiii au recitat şi ascultat poezii recunoscute de peste ani, au realizat postere dedicate lui Vieru, au remarcat cele mai renumite şi îndrăgite opere ale poetului. În cadrul sălii multi-media cei mai fideli utilizatori au creat fişe informative cu privire la viaţa şi activitatea lui Vieru, astfel avînd prilejul să-l cunoască mai îndeaproape pe scriitor şi prin intermediul tehnologiilor informaţionale.
Aşa este opera poetului, cea mai de preţ comoară pe care o avem, comoară ce deschide sufletele copiilor, spre cunoaştere, spre lumină, spre realizarea celor mai nobile visuri.
“Noros ori clar ca o amiază
Eu sunt poetu-acestui neam
Şi-atunci când lira îmi vibrează
Şi-atunci cînd cîntece nu am… ”
Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Grigore Vieru - poet al neamului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta