Harta site-ului
Ajutor
Gospodăriile înregistrate pe platforma „compensatii.gov.md” își află gradul de vulnerabilitate atribuit
Gospodăriile înregistrate pe platforma „compensatii.gov.md” își află gradul de vulnerabilitate atribuit

Luna decembrie vine cu noutăți pentru cetățenii Republicii Moldova, deoarece, începând cu 1 decembrie, au început să primească notificări despre categoria de vulnerabilitate energetică care le-a fost atribuită. Amintim, că pentru a beneficia de compensații pe perioada rece a anului, moldovenii s-au înregistrat și au depus o cerere pe platforma. Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată pe 12 octombrie 2022, iar până pe 24 noiembrie curent, locuitorii RM au avut timp pentru a accesa și a se înregistra. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Gospodăriile au fost grupate în cinci categorii de „vulnerabilitate”, de la foarte ridicată și până la non-vulnerabilă. 
În dependență de categoria de vulnerabilitate atribuită fiecărei gospodării, consumul de gaze natural și energie electrică va fi compensat parțial pentru perioada noiembrie-martie.
Ulterior, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.
În cazul consumului gazelor naturale, statul va compensa tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată /14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată / 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
De asemenea, va fi compensat tariful și la energia electrică pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind de 3,3 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată și 3,7 lei per kW/h pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată.
Guvernul va compensa prețul la energia electrică inclusiv și  pentru consumatorii casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună.
Totodată, autoritățile anunță că cetățenii pot continua să se înscrie pentru a primi compensații, doar că acestea vor fi oferite începând cu luna viitoare. Persoanele care nu s-au înregistrat pe platformă, în mod automat le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate medie, fiind compensat volumul consumat în luna noiembrie, iar ulterior gospodăriile date vor fi atribuite la categoria de vulnerabilitate scăzută.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Gospodăriile înregistrate pe platforma „compensatii.gov.md” își află gradul de vulnerabilitate atribuit - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta