Harta site-ului
Ajutor
Gheaţa bazinelor acvatice prezintă pericol de prăbuşire
Gheaţa bazinelor acvatice prezintă pericol de prăbuşire

Iarna este foarte plăcut de a  face promenade la aer curat, a patina sau a organiza jocuri mobile pe gheaţă, dar luînd  în consideraţie clima moale şi instabilă din Republica Moldova, gheaţa de pe bazinele acvatice prezintă un pericol sporit pentru viaţa şi sănătatea celor care se află pe ea.
Serviciul Situaţii Excepţionale Dubăsari avertizează toţi cetăţenii despre riscurile posibile a unei călătorii pe gheaţă şi pentru evitarea accidentelor, aduce la cunoştinţă următoarele:
  • Cu apariţia primului înveliş de gheaţă pe rîuri şi lacuri nu se permite plimbarea şi patinarea, din cauza că prima gheaţă este fragilă şi subţire şi nu suportă greutatea omului;
  • Pentru aflarea fără risc pe gheaţă este stabilit că grosimea ei trebuie să fie nu mai mică de 7 cm;
  • Aflarea şi deplasarea în grup, formarea patinoarelor pe gheaţă este posibilă numai la stabilirea unui înveliş de gheaţă trainic cu grosimea nu mai mică de 15 cm. Gheaţa trainică se consideră cînd aceasta este transparentă şi are o nuanţă albăstrie sau verzuie, cu grosimea nu mai mică de 12 cm;
  • În centrul lacurilor, rîurilor gheaţa este mai subţire decît lîngă mal, iar în locurile de confluienţă a pîrăurilor şi în locurile de scurgere a deşeurilor industriale, apa nu îngheaţă deloc, dar dacă îngheaţă, aceasta are o grosime neînsemnată;
  • Sub zăpadă, grosimea gheţii este mult mai mică;
  • Un pericol sporit îl prezintă şi găurile mari în gheaţă lăsate de pescari după pescuit;
Cei care acordă ajutor accidentatului trebuie să fie foarte atenţi pentru a  nu cădea însuşi în primejdie. Apropiaţi-vă de cel accidentat pe tîrîş, pe burtă, cu mîinile şi picioarele desfăcute. Se recomandă să vă apropiaţi de accidentat nu mai aproape de 2-3 metri, întinzîndu-i unul din obiectele de salvare care le aveţi la îndemînă, cum ar fi: o scîndură, creangă, funie, un fular, etc. Convingîndu-vă că accidentatul s-a apucat singur de obiectul întins scoateţi-l din apă tîrîndu-vă spre locul unde gheaţa este tare.
Dacă accidentatul este extras din apă la începutul înecului, primul ajutor este simplu. Accidentatul trebuie imediat deplasat în încăpere caldă, dezbrăcat, încălzit prin frecţiune şi învelit sau îmbrăcat în haine uscate, după ce este necesar să servească un ceai sau apă fierbinte. La necesitate să fie transportat la spital.
Dacă accidentatul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită cu semne de moarte clinică, este necesar de a acţiona în modul următor:
  • eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitoare, etc.);
  • efectuarea respiraţiei artificiale din gură în gură, sau din gură în nas;
  • aplicaţia masajului indirect al inimii pentru reînoirea activităţii inimii şi circulaţiei sangvine.
Readucerea la viaţă a persoanei înecate aflată în stare de moarte clinică este posibil în cazul, cînd din momentul scufundării definitive sub apă şi pînă la începutul acţiunilor de reanimare, au trecut nu mai mult de 6 minute.
Sunt cazuri, cînd înecatul a fost readus la viaţă şi după 10-15 minute de la înec. Ca regulă, rezultatul pozitiv poate fi obţinut cînd acţiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3 minute.
 
Iurie CIBUC,
specialist superior al serviciului protecţiei civile
Serviciul situaţii excepţionale Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Gheaţa bazinelor acvatice prezintă pericol de prăbuşire - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta