Harta site-ului
Ajutor
,,Garda Memoriei”
,,Garda Memoriei”

Pe parcursul secolelor teritoriul Moldovei a fost de nenumărate ori un cîmp de lupte crîncene, în urma cărora au rămas mai multe cimitire militare, memoriale ale gloriei militare, ce fac parte din patrimoniul istoric şi spiritual al poporului moldovenesc. Respectul faţă de memoria celor căzuţi în lupte este o datorie a generaţiei de azi şi a celor de mîine. La data de 22 iunie se împlinesc 72 de ani din ziua cînd a început cel de-al doilea război mondial.  
Astfel, la data de 17 iunie curent, în raionul Dubăsari, la iniţiativa preşedintelui Asociaţiei „Memorial” din Chişinău, dna A. Scripcaraş în comun cu Asociaţia Veteranilor din Republica Moldova, dna A. Mironic şi cu susţinerea nemijlocită a preşedintelui raionului Dubăsari, dl Gr. Policinschi, a fost organizată acţiunea ,,Garda Memoriei” consacrată omagiului adus ostaşilor căzuţi pentru Apărarea Patriei în Marele Război din 1941-1945. La mitingul desfăşurat la Memorialul Gloriei din satul Coşniţa au fost prezenţi conducerea raionului, reprezentanţii Consiliului raional Dubăsari, primari ai localităţilor, reprezentanţi ai Asociaţiei raionale a veteranilor, cît şi membri ai Comitetului veteranilor de război din Republica Moldova, dl I. Suharucov , deputaţi în Parlament, dnii V. Bondari şi V. Şova, precum şi oaspeţi de onoare din Federaţia Rusă ca: reprezentantul Centrului de ştiinţă şi cultură, dl Rîbiţchii Valentin, preşedintele Asociaţiei ,,Moştenitorii Păcii”, dl Caleachin Valerii, reprezentantul Republicii Cehe, dl Alaudinov Abdul, ş.a.
În discursul său, dl Gr. Policinschi a accentuat importanţa petrecerii acţiunii date, deoarece ,,mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au uitat acele vremuri tragice, au uitat cu ce preţ a fost obţinută Marea Victorie şi ce este fascismul şi ce ideologie a propagat în rîndurile popoarelor URSS. Mulţi încearcă să păteze memoria celor care au luptat, a buneilor şi străbuneilor noştri, căci dacă nu erau ei nu ştim unde am fi fost astăzi noi toţi”.
Toţi cei prezenţi la eveniment au ţinut să accentuieze cît de importantă este transmiterea acelor amintiri, de a implanta  în mentalitatea tinerilor sentimentul de memorie şi de patriotism, întărirea relaţiilor de prietenie între popoare  şi succesiunea generaţiilor. 
Cu fiecare an ce trece, printre noi rămîn tot mai puţini veterani. La data de 16 iunie curent a trecut în nefiinţă ultimul veteran din comuna Coşniţa, dl Mihail Coica. Să-l odihnească Dumnezeu în pace!


Marina Lupaşco, corespondent

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

,,Garda Memoriei” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta