Harta site-ului
Ajutor
Forumul tinerilor din raionul Dubăsari
Forumul tinerilor din raionul Dubăsari

„Tinerii sunt viitorul, iar viitorul este condus prin educaţie.”
Ioana Aspru
Participarea tinerilor la viaţa publică şi la procesul de soluţionare a problemelor în cadrul comunităţii reprezintă un component esenţial al unei societăţi democratice. Implicarea lor în procesele sociale este foarte importantă, deoarece tinerii reprezintă un potenţial economic şi social foarte mare.
 La data de 11 aprilie 2018, a doua zi din cadrul Școlii tânărului conducător, în incinta COCT „Prietenia” s-a desfăşurat Forumul tinerilor din raionul Dubăsari 2018. Forumul tinerilor este o activitate  organizată de către Consiliul raional Dubăsari sub mentoratul Direcției învățământ general și Direcției cultură și turism. La rezultatele frumoase ale Forumului au contribuit invitaţii de onoare la acest eveniment: Jimbei Maria, vicepreședintele raionului, Grigoriev Sergiu, secretarul Consiliului raional, Elena Macrousov, cetățean de onoare a raionului, campioană olimpică la tenis de masă, șefa catedrei de jocuri sportive din cadrul USEFS, Chirița Irina, specialist principal în asistența mamei și copilului, Rotaru Ruslan, șef de sector, Inspectoratul de Poliție, Rotaru Olga, specialist superior al Biroului Siguranță Copii, Pinteac Iulian, preot, paroh al Bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” Cocieri, Pisari Natalia, psiholog, SAP, Pleșco Galina, director adjunct responsabil de procesul educative, LT Doroțcaia. Invitații sus-numiți au fost totodată și moderatori ale celor patru ateliere în care au activat tinerii, identificând problemele prin care trec și aducând propuneri de soluționare a acestor probleme.     
Le mulțumim mult că şi-au exprimat dorinţa de a sprijini iniţiativele tinerilor şi le-au urat ca prin dăruire, curaj să obțină acele succese puse în față, ducând faima raionului.
Agenda Forumului a ilustrat următoarele obiective:

  1. Promovarea participării tinerilor la procesul decizional.
  2.  Informarea tinerilor  privind implicarea CRTD în procesul de elaborare  şi aprobare a bugetelor locale ale APL pentru anul 2019, domeniul tineret.
  3. Abilitarea tinerilor cu competenţe de elaborare a unui plan de acțiuni.
  4. Dezvoltarea abilităților de a conduce o ședință în cadrul CLT.
La Forum au participat 95 de tineri din localitățile raionului Dubăsari, dar și din or. Dubăsari și or. Grigoriopol. Participanţii au fost activi, ingenioşi, insistenţi fapt  ce ne-a bucurat foarte mult.
Mulţi din tinerii prezenţi la Forum şi-au exprimat dorinţa de participare la activităţi şi implicare în programele de dezvoltare socială şi personală, dar ei nu ştiu cum să înceapă, nu au informaţie sau deprinderi şi e necesar ca să depună efort, să fie cu iniţiativă, să cunoască resursele existente din localitate, prestatorii de servicii pentru tineri, iar cei deja implicaţi să promoveze practicile pozitive de activism civic. Totodată menționăm că tinerii pot profita de posibilităţile care li se oferă, pentru a-şi valorifica potenţialul, a-şi dezvolta abilităţi, a construi parteneriate şi a deveni lideri în societate.
Aducem sincere mulţumiri dlui POLICINSCHI Grigore, președintele raionului pentru susținere și înțelegere, dar și tuturor celor prezenţi în cadrul acestui eveniment. Urmează acum să susţinem demersul civic, să-i sprijinim pe tineri în continuare, aşa încât ei să creadă în forţele lor, să îşi facă vocea auzită, să încerce să trăiască tinereţea curajos, cu demnitate şi cu folos.
 
 Svetlana ISAICUL,
șef Secția management al curriculumului
și formare profesională continuă
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Forumul tinerilor din raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta