Harta site-ului
Ajutor
Formaţia folclorică “Nistrenii” la o frumoasă aniversare de 30 de ani
Formaţia folclorică “Nistrenii” la o frumoasă aniversare de 30 de ani

Folclorul constituie una din componentele esenţiale a lăzii cu zestre a poporului nostru  şi prezintă un element preponderent de admiraţie a creatorilor populari, care de-a lungul secolelor au realizat valori patrimoniale.
Folclorul neamului nostru a supravieţuit în timp şi ne-a rămas ca o moştenire de nepreţuit, ca o perlă ce nu are seamă, o fîntînă călăuză ce ne-a dăinuit în secole.
O argumentare la cele relatate a fost evoluţia şi activitatea formaţiei folcorice "Nistrenii ”, pe parcursul a 30 de ani. Fondată în anul 1982, în baza dinastiei "Tataruş”, colectiv folcoric cunoscut în acele timpuri, condus de neobositul promotor al valorilor naţionale, dl Ion Ocoman.
Formaţia folclorică "Nistrenii” a fost şi este o părticică componentă a culturii noastre. Participantă la mai multe activităţi raionale şi republicane, cîştigătoarea a mai multor trofee, formaţia folclorică "Nistrenii ”continuă să impresioneze publicul prin originalitate şi profesionalism.
Ca o dovadă la cele spuse, această formaţie cu titlu model a prezentat pe data de 6 aprilie un concert minunat "Şezătoarea”.
La acest eveniment  au fost invitaţi oaspeţi de onoare:  dl Grigore Oxinte - consultant superior la Ministerul Culturii, dna Silvia Zagurean-şef secţie arte tradiţionale, la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial; dna Snejana Frija-specialist principal la CNCPPCI; dl Andrei Leaşco, primarul s. Doroţcaia; dna Valentina Semionov, şef Direcţie Cultură şi Turism; dna Olga Cibotenco, specialist principal, Direcţia Cultură şi Turism. 
Oaspeţii au apreciat organizarea acestei măsuri culturale, la  care au contribuit: directorul casei de cultură, dl Ion Nicolaev, primarul s. Doroţcaia dl Andrei Leaşco, conducatorul formaţiei folclorice "Nistrenii” dl Ion Ocoman, conducătorul artistic dna Eugenia Berzan şi  şefa secţiei cultură şi turism, dna Valentina Semionov. 
O atmosferă de nedescris, de parcă am călători în trecut, unde valorile culturale aveau o însemnătate considerabilă.  Au răsunat melodii din cele mai alese, cîntece culese din sat, glume,  vrăji,  obiceiuri din cele mai vechi.  Pentru generaţia tînără această şezătoare a fost binevenită, pentru a  le demonstra că plăcutul poate fi combinat cu utilul, părinţii noştri au crescut într-o societate sănătoasă şi educată, unde valorile culturale, morale predominau esenţial. Dorim formaţiei folclorice "Nistrenii” mult succes în activitatea profesională, să ne bucure cu datine şi cîntece strămoşeşti încă mulţi ani înainte.

           Natalia Ivanov, corespondent,
  Eugenia Berzan, conducător artistic,
 Casa de Cultură S. Doroţcaia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Formaţia folclorică “Nistrenii” la o frumoasă aniversare de 30 de ani - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta