Harta site-ului
Ajutor
Formarea şi tăierea mărului în livezile intensive şi superintensive
Formarea şi tăierea mărului în livezile intensive şi superintensive

Nimic nui veşnic, cum se învârteşte pământul aşa se schimbă totul în lume, se schimbă climatul, clasa muncitoare, dupa ei se schimbă şi tehnologiile de lucru în toate domeniile. Unul din ele este şi sectorul agrar, cu apariţia a zeci de tipuri noi de tehnică şi maşini agricole, pentru a ridica productivitatea dar şi a uşura munca oamenilor la minimum.
În urma procesului tehnologic vechi în pomicultură la livezile de măr de tip cu coroanele mari, agricultorii se confruntau cu greutăţi privind lucrul manual la tăierea coroanelor, însă după apariţia tehnicii şi tehnologiilor noi s-au majorat livezile intensive şi superintensive cu creşterea productivităţii a plantaţiilor şi înbunătăţirea calităţii  fructelor, la cerinţele noilor standarde cu capacitatea sporită la hectar 40, 60, 70 tone şi mai sus. 
Procesul de formare şi tăiere în aceste livezi este mai simplu şi nu se necesită un volum mare de muncă, dar să asigure crearea subordonării şi corelaţiei necesare dintre ramurile de bază şi cele de garnisire, între creşterea vegetativă şi gradul de rodire.
Coroanele corect formate sunt mai comode, necesitând un volum mai mic de muncă pentru îngrijirea lor, inclusiv mecanizată, după intrarea pe rod a pomilor. Cu aşa livezi în raion se pot mândri coducătorii gospodăriilor agricole SRL ,,Ecospirit” dl Vitalie Ababii, cu 35,6 ha – 21 ha pe rod, dl Serghei Grîjancovschi – SRL ,,Monsterax GSG” cu 53 ha – 33 ha pe rod, dl Vasile Vutcarău – SRL ,,Elvites Com” cu 40 ha – 17 ha pe rod.
Pe data de 22.01.2019, colaboratorii DAC au avut o deplasare de lucru la colectivele SRL ,,Ecospirit” şi SRL ,,MONSTERAX GSG”  unde merg lucrările de tăierea în uscat la livezile de măr, după tehnologiile noi.
 
Nicolaeb BULAT, specialist principal DAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Formarea şi tăierea mărului în livezile intensive şi superintensive - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta