Harta site-ului
Ajutor
Formând un cititor, formăm un om cult
Formând un cititor, formăm un om cult

La data de 27 martie 2018, în incinta L.T. "Ion Creangă" Coşniţa, s-a desfăşurat un seminar metodologic cu participarea profesorilor de limba şi literatura română din instituţiile preuniversitare.
La seminar, l-am avut ca invitat pe domnul Ghicov Adrian, dr. habilitat, conf. univ., profesor grad didactic superior, formator naţional, care a propus cadrelor didactice abordări la tema: "Algoritmi de rezolvare a testelor finale de la textul auto
rului la răspunsul cititorului".
Domnul Ghicov a menţionat că profesorul de limba română are obiectivul prioritar de a forma un cititor cult care să-şi poată expune opinia vizavi de text, să poată argumenta o concluzie, să poată întreţine un dialog. A motiva elevii să lectureze înseamnă că-i motivăm pentru o deschidere spre comunicare.
În şcoală elevii învaţă să citească nu doar textul, ci şi printre rânduri, deoarece "tot mai insistent se mizează nu numai pe IQ -ul, ca o măsură a inteligenţei raţionale, ci şi pe EQ - ca un coeficient emoţional al inteligenţei". Elevii pot vedea subiectul din câteva perspective, iar din produsul realizat se formează convingerea că s-a "dezvoltat inteligenţa compozitivă prin text". Prin "deschideri didactice" elevul este ascultat şi poate prezenta mai multe variante posibile de înţelegere. 
"Tehnica vorbirii" şi "logica vorbirii" sunt factorii ce trebuie respectaţi pentru formarea unui vorbitor cult, expert, inteligent. Orice discurs e rezultatul unor lecturi şi, reieşind din profunzimea lecturilor, înţelegerea lor, cititorul poate să se prezinte din perspectiva interlocutorului cult.
Într-o discuţie e puţin să-ţi spui punctul de vedere, foarte important e să şi poţi asculta ce spun, ce gândesc şi alţii, aceasta se realizează printr-o ascultare activă. De la rezumat la descriere şi dialog elevul demonstrează abilităţi de lectură formate deja şi puse în valoare.
Direcţia învăţământ general Dubăsari aduce mulţumiri domnului dr. habilitat, conf. univ., Ghicov Adrian pentru prezenţa în faţa cadrelor didactice cu suportul util în formarea şi dezvoltarea competenţelor de comunicare la elevi, de asemenea, aduce mulţumiri administraţiei L.T. "Ion Creangă" Coşniţa, pentru aportul adus în buna organizare şi desfăşurare a seminarului.
Violeta TOLSTENCO,
Șef Secţie politici educaţionale şi management economic

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Formând un cititor, formăm un om cult - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta