Harta site-ului
Ajutor
FOCUL HARIC este adus creştinilor din Dubăsari deja al 8-lea an consecutiv
FOCUL HARIC este adus creştinilor din Dubăsari deja al 8-lea an consecutiv

Lumina sfântă care se aprinde anual la biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, a ajuns sîmbătă 19 aprilie, în jurul orelor 21:30 şi la Dubăsari. Aceasta a fost adusă în raion de o delegaţie în frunte cu preotul Dumitru Darmancev. Lumina Divină a fost adusă la Consiliul raional Dubăsari unde a fost întîmpinată de conducerea raionului, specialişti din cadrul Consiliului raional, reprezentanţi ai comunităţilor religioase, conducători ai serviciilor desconcentrate, primari ai localităţilor şi locuitori ai raionului. Acest eveniment este organizat de Consiliul raional Dubăsari deja al optu-lea an consecutiv.
Preşedintele raionului Grigore Policinschi  a avut deosebita onoare de a împărţi tuturor celor prezenţi Flacăra Învierii, totodată venind şi cu un mesaj de felicitare cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paşti. După ce au primit Focul Haric, preoţii s-au întors în localităţi pentru a petrece Slujba de Înviere. Astfel, în noaptea de Paşti ,toţi credincioşii din raion, au avut posibilitatea să ia acasă Lumina Divină adusă de la Ierusalim pentru a întâ
mpina Sfînta sărbătoare.
Focul Haric este o tra
diţie anuală, cea mai veche ceremonie creştină din lume, nemodificată de secole, această pogorîre a Focului Haric şi este cunoscută de creştinii ortodocşi ca "cea mai mare dintre toate minunile creştine".
Menţionăm că Focul Haric se aprinde în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Autorităţile din Israel verifică minuţios locul, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur în Mormânt, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi. În urma rugăciunilor, care pot dura de la câteva minute, până la câteva ore, se aprind lumânările Patriarhului şi candelele din apropiere. Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea. Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.

Ec. Racoveţ
şef Serviciul relaţii cu publicul

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

FOCUL HARIC este adus creştinilor din Dubăsari deja al 8-lea an consecutiv - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta