Harta site-ului
Ajutor
Fiecare om în suflet e poet...
Fiecare om în suflet e poet...

    Fiecare om în suflet e poet... Gândul omului, de cele mai multe ori, se opreşte în faţa foii dornice de idei năstruşnice, copilăreşti sau chiar idei pline de sens şau suferinţă. Deseori elevii atunci când potrivesc rima îtr-un text stângaci, cred că-s deja poeţi, dar cu timpul conştientizează că pentru a scrie o poezie  e necesar de ceva mai mult. Profesoară fiind, am citit multe încercări poetice de-ale elevilor mei, câteodată impresionează, alteori vin cu sfaturi...

    Tematica, stilul poeziilor sunt  destul de variate vă propun două texte ale elevei mele Popovici Felicia, clasa a X-a, LT „Mihai Eminescu,” Dubăsari care prezinţă un careva interes şi sunt deja o  mică promisiune pentru viitor. Poezia Urmaşii lui Ştefan e un îndemn la meditaţii asupra trecutului, prezentului şi viitorului deoarece  trebuie, cu toţii să ne cunoaştem rădăcinile, să ştim cine suntem, de unde am venit şi care e rostul nostru în viaţă.

Urmaşii lui Ştefan
Noi suntem haiduci voinici
De pe malul stâng, de-aici.
Neam din neamul lui Ştefan,
Domnitorul moldovean.
De la el am învăţat
Să iubim Ţara  cu drag
Cradincioşi, cinstiţi să fim
Dragoste să dăruim.
Şi de-aceea vă-ndrumăm
Ţara să ne-o apărăm,
Duşmănie şi hoţie
Între noi să nu mai fie.

    O altă poezie care, probabil, e un rezultat al dragostei faţă de natura ce ne înconjoară. Veveriţele s-au impus în conştiinţa noastră ca fiind nişte fiinţe  săltăreţe, active şi atunci când veveriţa şi-a creat un confort static autoarea e pusă în gardă. O fi veveriţa noastră una din cele lenoşele care, asemeni greierului din fabula cunoscută, a săltat întreaga vară, neavând timp şi grijă pentu zile „grele”, sau poate că nu dar povestea ei  o aflaţi citind poezia.

Veveriţa
Într-un pom, pe o crenguţă,
S-a oprit o veveriţă
Vai! Ce tristă ea părea
Fiindcă  foame îi era,
Dorea nişte nucuşoare
De unde să le eie oare?
I-am adus eu nuci şi mere
Ea a ronţăit din ele.

    De fiecare dată, când ajung la mine creionările poetice ale elevilor mei mă  bucur deoarece  încercările  lor de a pune, stângaci chiar câteodată,  cuvânt  lângă  cuvânt  sufletul, trăiesc cu speranţa că poate în ele e ascuns ceva care nu a fost descoperit încă, care va trăi peste timp.

Violeta Nakai–Tolstenco, profesoară.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Fiecare om în suflet e poet... - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta