Harta site-ului
Ajutor
Festivalul Ortodox “Un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare şi Sfânt”
Festivalul Ortodox “Un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare şi Sfânt”

“Ştefan, Ştefan Domn cel Mare
Care-n lume seamăn n-are
Decît mîndrul soare
Şi stai mândru la hotare”.
 
La data de 22 iulie 2018, în s. Molovata s-a desfăşurat a XV-a ediţie a Festivalului Ortodox “Un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare”. Festivalul a fost dedicat marelui Domnitor al Moldovei “Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Activitatea nominalizată  este organizată de către Protopopiatul de Dubăsari şi Criuleni în parteneriat cu Direcţia cultură şi turism din cadrul Consiliului raional Dubăsari şi Primăria s. Molovata.
Această zi specială a unit întreg raionul pentru a sărbători 561 de ani de la întronarea  Domnitorului Ştefan cel Mare şi 26 de ani de la canonizare.
La festival au fost prezenţi Preşedintele Republicii Moldova, Domnul Igor DODON, Preşedintele raionului Dubăsari, Domnul Grigore POLICINSCHI, Protopopul de Dubăsari şi Criuleni Feodor PELIN,  funcţionari publici,  consilieri raionali, primari ai localităţilor: Molovata, Coşniţa, Doroţcaia, Molovata Nouă, Ustia, Oxentea. Evenimentul a început în biserica cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" din satul Molovata, unde a fost citit Acatistul în memoria Domnitorului, urmat de o paradă a portului popular şi depunere de flori la monumentul marelui Domnitor al Moldovei “Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Lociutorii din s. Molovata au pregătit bucate tradiţionale şi vin de casă care au fost  aşezate pe masa de sărbătoare amplasată la răscrucile din localitate, aici oaspeţii veniţi la sărbătoare au servit din bucatele deosebite, iar meşterii populari şi-au prezentat cele mai bune lucrări.
Casa de cultură a fost inundată de spectatori şi oaspeţi din alte localităţi ale ţării, unde au avut parte de un spectacol de cîntece patriotice şi ode închinate Marelui Domnitor al Moldovei.
La final, dna Maria JIMBEI, vicepreședintele raionului Dubăsari, în frunte cu preşedintele ţării şi a raionului au felicitat colectivele artistice pentru prestația scenică frumoasă și repertoriul bogat, înmânându-le diplome și cadouri de preț.
Florile recunoştinţei în memoria lui Ştefan cel Mare şi Sfânt nu se vor ofeli niciodată, ele vor împrăştia mireasma de respect pentru dârzenia, dreptatea, credinţa pe care a manifestat-o Domnitorul în timpul domniei în Ţara Moldovei.

                                                                                                                              Nicolaev Marina,
 specialist principal Direcţia cultură şi turism
 
 
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Festivalul Ortodox “Un trandafir, o lumânare pentru Ştefan cel Mare şi Sfânt” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta