Harta site-ului
Ajutor
Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă "Aho-aho, răsună Nistrul"
Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă "Aho-aho, răsună Nistrul"

La 10 ianuarie 2016, în faţa casei de cultură din comuna Cocieri, a fost desfăşurat Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul”, ediţia a XI-a. Eveniment care a avut ca scop primordial promovarea genurilor de artă populară întâlnite în segmentul patrimoniului cultural raional, valorificarea tezaurului cultural artistic, lărgirea spectrului de valori artistice ale fondului de folclor local şi îmbogăţirea repertoriului colectivelor folclorice cu creaţii autentice de valoare. În cadrul festivalului au evoluat 7 colective folclorice de la casele de cultură din localitatea: Cocieri, Molovata, Molovata Nouă, Doroţcaia, Coşniţa, Oxentea, Ustia. Programul colectivelor conţinea colinde, urături tradiţionale şi drama populară, cea din urmă reprezintă obiceiul Semănatului, Steaua, Pluguşorul şi „jucatul” Ursului. Manifestaţia a demarat cu parada colectivelor artistice, care au defilat prin localitate cu pancarde în mîină şi accesorii tradiţionale de iarnă, în fruntea cărora un car cu doi cai frumos împodobiţi înaintau ţanţoş la vale.
În acest an, gazdele înarmate gospodăreşte cu pâine şi sare, în frunte cu primarul localităţii, dna Raisa Spinovschi, au întîmpinat oaspeţii sosiţi în faţa Casei de cultură, de unde a şi pornit, tiptil, prima ediţie a acestui magic festival de iarnă. De atunci, au trecut, în grabă, 11 ierni spectaculoase, în care colectivele noastre artistice au colindat şi au urat întreg raionul Dubăsari, iar instrumentele lor zgomotoase au deşteptat bătrînul rîu, şuierînd şi-n lung, şi-n lat “Aho-aho, răsună Nistrul”. Festivalul-concurs a început cu evoluarea colectivului folcloric „Cociereanca”, cu colinde, urături, şi jucatul Ursului au creat cu siguranţă certitudinea că în raionul Dubăsari are cine să păstreze datina și să o ducă mai departe. Rînd pe rînd au ieşit în scenă toate colectivele folclorice pentru a-şi etala talentul şi a-şi împlini ritualul din tradiția localității pe care o reprezintă. La sfîrşitul evoluărilor, membrii juriului au fost puşi la grea încercare, şi anume de a aprecia corect prestaţia colectivelor în scenă, conform unor criterii bine stabilite. În urma jurizării s-a decis:
Premiul Mare- colectivul „Sălcioara”, s. Molovata;
Premiul I- Colectivul folcloric „Oxentencele” s. Oxentea;
Premiul II- Colectivul folcloric “Nistrenii”, s. Doroţcaia;
Premiul III- Colectivul folcloric “Cociereanca”, s. Cocieri;
Diplomă de participare- colectivul “Sălcioara”, s. Molovata Nouă;
Diplomă de participare- Colectivul folcloric, s. Coşniţa;
Diplomă de participare-Colectivul folcloric, s. Ustia.
Diplomă pentru cel mai original obicei- Colectivul folcloric "Cociereanca", s. Cocieri;
Diplomă pentru cea mai frumoasă colindă- Colectivul folcloric "Sălcioara", s. Molovata Nouă;
Diplomă pentru cea mai veritabilă vestimentaţie- Colectivul folcloric, s. Ustia.


Colectivele au fost premiate cu diplome şi cadouri de preţ.


Alături de noi la acest magic festival de iarnă a fost Preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, vicepreşedintele raionului, dl Leonid Gaţcan, secretarul Consiliului raional, dl Sergiu Grigoriev, primarul de Doroţcaia, dl Valeriu Berzan, primarul de Molovata Nouă, dl. Oleg Gazea, consilieri raionali, şefi ai secţiilor/direcţiilor din cadrul consiliului raional, oaspeţi şi locuitori ai raionului. Din păcate, anul acesta, formaţiile artistice de la casele de cultură din localităţile Pîrîta, Pohrebea şi Holercani nu au reuşit din motive întemeiate să participe la festival. Sperăm că la următoarea ediţie ne vor bucura cu prezenţa sa toate colectivele artistice din raion.
O veche zicală de pe la noi vorbeşte „Câte bordeie, atâtea obiceie”. Fiecare sat îşi are specificul şi tradiţiile sale, care s-au format acolo pe parcursul timpului. Aşa că fiecare colectiv a avut ceva mai special şi mai reprezentativ de prezentat în scenă. Vrednicii colindători și urători au încântat spectatorii cu programul de colinde, urături și obiceiuri de bun augur pentru Anul Nou, creând o atmonsferă de comuniune sufletească și artistică benefică și greu de uitat. Din numele Preşedintelui raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi, aducem sincere mulţumiri primăriei comunei Cocieri pentru ospitalitate şi colaborare fructuoasă şi tuturor colectivelor folclorice, care au participat la cea de-a XI-a ediţie a festivalului-concurs raional “Aho-aho, răsună Nistrul”. În fiecare an suntem profund impresionaţi de colindele reactualizate din memoria bătrânilor, de ansamblurile folclorice, care ne cuceresc prin spontaneitatea și firescul prezenței scenice, prin frumusețea și ingeniozitatea vestimentaţiei și nu în ultimă instanță, prin autenticitatea și calitatea repertoriului performat scenic.


Olga Cibotenco, specialist principal, Direcţia cultură şi turism

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă "Aho-aho, răsună Nistrul" - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta