Harta site-ului
Ajutor
Festivalul-concurs raional al orchestrelor de fanfară ,,Marşul Victoriei” la cea de-a VI-a ediţie
Festivalul-concurs raional al orchestrelor de fanfară ,,Marşul Victoriei” la cea de-a VI-a ediţie

 La data de 25 mai, anul curent, în centrul s. Coşniţa s-a desfăşurat festivalul-concurs raional ,,Marşul  Victoriei”, consacrat aniversării a 70 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist.

 Concursul dat este petrecut anual şi organizat de către Consiliul raional Dubăsari şi Direcţia cultură şi  turism.

La concurs s-au prezentat 5orchestre de fanfară:

Orchestra de fanfară ,,Brînduşa”, s. Oxentea, conducător artistic Andrieş Mihai;

Orchestra de fanfară ,,Gheorghe Ticu”, s. Holercani, conducător artistic Jelauc Nicolae;

Fanfara de fete din s. Holercani, de asemenea condusă de către Jelauc Nicolae;

Orchestra de fanfară din s. Ustia, conducător artistic Jabinschi Leonid;

Orchestra de fanfară din s. Doroţcaia, conducător artistic Nicolaev Ion.

Prezenţi la eveniment au fost preşedintele raionului Dubăsari Grigore POLICINSCHI, şefa Direcţiei cultură şi turism Valentina Semionov, Aparatul preşedintelui şi cu regret doar 2 conducători ai Autorităţilor publice locale de nivelul I, Leaşco Andrei-primarul s. Doroţcaia şi Rusu Valeriu- primarul s. Oxentea.

Evenimentul dat a fost deschis de către preşedintele raionului, care a adresat tuturor celor prezenţi un mesaj de felicitare şi urări de bine, dorindu-le voie bună, pace în suflet şi conducătorilor orchestrelor de fanfare cît mai mulţi doritori de a îndrăgi şi practica genul dat de muzică.

În cadrul deschiderii, fanfarele au defilat în perimetrul centrului s. Coşniţa, interpretînd elemente tradiţionale ale muzicii de fanfară.

Festivalul dat are drept scop popularizarea muzicii tradiţionale de fanfară cît şi întrebuinţarea formelor tradiţionale de interpretare a muzicii populare în repertoriul artistic al fanfarelor.

Fiecare orchestră de fanfară a avut un repertoriu bine pregătit din timp care includea interpretarea unui marş moldovenesc, o piesă din repertoriul clasic, două piese cu tematică patriotică în contextul aniversării Marii Victorii asupra fascismului, două piese ce redau originea vetrei etnografice a colectivului de fanfară şi o piesă la alegere.

Ca şi la orice concurs petrecut,  prestaţia scenică şi programul pregătit de fiecare colectiv a fost apreciat de juriul alcătuit din: preşedintele juriului-Talpă Ion, profesor de instrumente aerofone, dirijor ,,Ştefan Neaga” şi membrii: Boldescu Nicolae- profesor de instrumente aerofone, dirijor ,,Ştefan Neaga”, Ivanov Vasile- specialist principal Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi Seminov Valentina- şef  Direcţie cultură şi turism.

În urma evoluării orchestrelor de fanfară juriul a decis să acorde prime şi diplome de gradul I- fanfarei din s. Ustia, de gradul II- fanfarei din s. Doroţcaia şi fanfarei ,,Gheorghe Ticu” din s. Holercani   şi de gradul III- fanfarei de fete din s. Holercani şi fanfarei ,,Brînduşa” din s. Oxentea.

De asemenea, au fost acordate menţiuni următorilor participanţi: dlui Ion Nicolaev (aranjament, Doroţcaia), Irina Pavalachi (solista fanfarei din Doroţcaia), Ion Sandulescu (Holercani) şi Ana Lipceanu (Ustia).

Desigur că, prin organizarea manifestării date, orchestrele au avut posibilitatea să-şi demonstreze abilităţile pe care le-au dezvoltat de la an la an, de a culege ce e mai bun de la colegii lor, care au îmbraţişat instrumentul aerofon, iar toţi ceilalţi au avut ocazia de a aduce un omagiu celor 70 de ani de cînd satele din Republica Moldova, printre care şi localităţile din Raionul Dubăsari, au fost eliberate de sub ocupaţia fascistă.

Marina Lupaşco, redactor-şef

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Festivalul-concurs raional al orchestrelor de fanfară ,,Marşul Victoriei” la cea de-a VI-a ediţie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta