Harta site-ului
Ajutor
Festivalul - concurs "Aho - aho, răsună Nistrul" ediţia a XIII-a
Festivalul - concurs "Aho - aho, răsună Nistrul" ediţia a XIII-a

Oriunde în lume săbătorile de iarnă sunt celebrate cu bucurie şi sunt aşteptate cu nerăbdare, dar moldovenii ştiu să petreacă cel mai bine şi transformă Crăciunul într-o amintire de neuitat. Nicăieri în lume nu este mai frumos de sărbători decât în raionul Dubăsari.
An de an se dă start evenimentelor, tradiţiilor şi obiceiurilor sărbătoririi Naşterii Mântuitorului care aduce bucurie în sufletele noastre, oferindu-ne prilejul de a petrece clipe minunate de colind, spiritualitate şi tradiţie autentică.
Astfel, la 22 decembrie 2017, în incinta Casei raionale de cultură s-a desfăşurat Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul”, ediţia a XIII-a, care a avut ca scop promovarea genurilor de artă populară întâlnite în segmentul patrimoniului cultural raional „Tradiţii şi obiceiuri de iarnă”; valorificarea tezaurului cultural artistic, lărgirea spectrului de valori artistice ale fondului de folclor local; îmbogăţirea repertoriului colectivelor folclorice cu creaţii autentice de valoare, de reflectare şi propagare a adevăratelor valori patrimoniale prin intermediul mass-media.
La festival au participat 13 colective folclorice, care activează în instituţiile de cultură şi de învăţământ din raion. Programul colectivelor a  inclus  colinde, urături tradiţionale, jocuri cu măşti zoomorfe, drama populară, cea din urmă reprezintă obiceiul Semănatului, Steaua, Pluguşorul.
De la prima ediţie a festivalului au trecut, în grabă, 13 ierni spectaculoase, în care colectivele noastre artistice au colindat şi au urat întreg raionul Dubăsari, iar instrumentele lor zgomotoase au deşteptat bătrânul râu, şuierând şi-n lung, şi-n lat “Aho-aho, răsună Nistrul”. 
Fiecare sat îşi are specificul şi tradiţiile sale, care s-au format pe parcursul timpului. Aşa că fiecare colectiv a avut ceva mai special de prezentat în scenă. Vrednicii colindători și urători au încântat spectatorii cu programul de colinde, urături și obiceiuri de bun augur pentru Anul Nou, creând o atmosferă de comuniune sufletească și artistică de neuitat.
La sfârşitul evoluărilor, membrilor juriului, format din Preşedintele juriului, dna Maria Jimbei-Vicepreşedintele raionului; Maria Perciuleac- şef Direcţie cultură şi turism; Anatol Cojuhari-metodist coordonator al casei raionale de cultură; Ion Nicolaev- consilier raional, directorul casei de cultură din s. Doroţcaia; Sergiu Pîslari- consilier raional, directorul casei de cultură din s. Holercani, Violeta Tolstenco – şef Secţie politici educaţionale şi management economic şi Boris Grigoriev – profesor de ţambal la Şcoala de arte din s. Doroţcaia, le-a fost dificil să aprecieze colectivele participante, conform criteriilor stipulate în regulament, deoarece prestaţia lor în scenă a fost la un nivel înalt. În urma jurizării s-a decis:
Locul I - Formaţia folclorică din s. Coşniţa
Locul II - Formaţia folclorică din s. Doroţcaia
Locul III - Formaţia folclorică din s. Holercani
Locul III - Formaţia folclorică din s. Oxentea
Diplomă pentru cel mai original obicei - Formaţia din s. Corjova;
Diplomă pentru cea mai frumoasă interpretare a colindei - Formaţia folclorică din s. Holercani;
Diplomă pentru cea mai autentică vestimentaţie - Formaţia folclorică din s. Molovata;
Diplomă pentru cea mai frumoasă interpretare a urăturii – Formaţia folclorică din s. Pîrîta;
Menţiune - Formaţia folclorică din s. Molovata Nouă ;
Menţiune - Formaţia folclorică din s. Ustia;
Menţiune -  Colectivul L.T. “Ştefan cel Mare şi Sfînt” din or. Grigoriopol;
Menţiune – Colectivul L.T. “Mihai Eminescu” din or. Dubăsari;
Menţiune – Colectivul gimnaziului Marcăuţi.
Colectivele au fost premiate cu diplome şi cadouri de preţ.
Festivalul-concurs raional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Aho-aho, răsună Nistrul” este organizat anual de către Direcţia cultură şi turism, sub egida Preşedintelui raionului Dubăsari. În fiecare an suntem profund impresionaţi de colindele reactualizate din memoria bătrânilor, de ansamblurile folclorice, care ne cuceresc prin spontaneitatea și firescul prezenței scenice, prin frumusețea și ingeniozitatea vestimentaţiei și nu în ultimă instanță, prin autenticitatea și calitatea repertoriului performant scenic. Atmosfera de sărbătoare a fost completată de expoziţia dedicată sărbătorilor de iarnă, confecţionată de elevii Şcolii de arte din s. Coşniţa şi elevii L.T. „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din or. Grigoriopol.
La final de concert, dna Maria Jimbei – vicepreşedintele raionului Dubăsari a felicitat publicul cu Crăciunul şi sărbătorile de iarnă, dorindu-le tuturor sănătate, fericire, bucurii şi noi realizări în noul an 2018.
Aducem sincere mulţumiri Consiliului raional Dubăsari, consilierilor raionali, administraţiilor publice locale de nivelul I, colectivelor folclorice, conducătorilor artistici, casei raionale de cultură,  membrilor juriului, spectatorilor, tuturor participanţilor la acest minunat şi magic eveniment pentru susţinerea şi delegarea colectivelor la eveniment.
                                                                                                                                                         
                                                                                                                                                      Direcţia cultură şi turism                 
 
 
 
 
 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Festivalul - concurs "Aho - aho, răsună Nistrul" ediţia a XIII-a - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta