Harta site-ului
Ajutor
Femeile din raionul Dubăsari abordează problemele practice în soluționarea conflictului transnistrean
Femeile din raionul Dubăsari abordează problemele practice în soluționarea conflictului transnistrean

Consiliul raional Dubăsari, a găzduit, la 30 octombrie 2018, cea de-a doua masă rotundă din cadrul proiectului „Femeile construiesc poduri peste Nistru prin abordarea problemelor practice”.
Măsura a fost deschisă de dna Liliana Palihovici, președintele AO „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC), care a vorbit despre agenda și subiectele ce urmează a fi abordate și dl Grigore Policinschi, Președintele raionului Dubăsari, care a menționat că ,,Zona în care este amplasat raionul Dubăsari își are specificul său și fiecare trebuie, prin intermediul unor astfel de întâlniri, să găsească soluții viabile pentru ca cetățenii să mențină integritatea teritorială a Republicii Moldova și desigur să fie propuse unele modificări în cadrul legal pentru îmbunătățirea vieții noastre”.
În continuare, experții AO IVC, dna Liliana Palihovici și dnul Vlad Kulminski, au avut un dialog constructiv cu femeile din raionul Dubăsari – reprezentante din diferite domenii de activitate, vizavi  de problemele vitale și evoluțiile cheie în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Reprezentantele sexului feminin, au propus un șir de subiecte, atât din domeniul educațional, social, economic cât și din domeniul sănătății și schimbului de informații, soluționarea cărora ar constitui un proces direct de rezolvare a problemei integrității teritoriale a RM.
La finele seminarului, au fost înaintate 5 subiecte cu prrivire la libera circulație (a mărfurilor, serviciilor), acordarea unor facilități locuitorilor din zona de securitate și în domeniul investițional, achitarea salariilor bugetarilor pentru numărul cetățenilor deserviți, ce ulterior vor fi propuse spre examinare Chișinăului, de asemenea, în cadrul unei mese rotunde, reprezentanților instituțiilor statului, responsabili pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.
Această inițiativă, care cuprinde organizarea a trei mese rotunde – la Varnița, la Coșnița și una finală la Chișinău – este realizată de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Astfel, proiectul Asociației „Institutum Virtutes Civilis” contribuie la crearea unei platforme de dialog civic pentru soluții pașnice, iar eforturile în acest sens ale tuturor partenerilor se axează pe încrederea că reintegrarea Republicii Moldova este posibilă doar printr-o participare activă a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
În opinia inițiatorilor acestei serii de mese rotunde, există câteva motive cruciale pentru crearea platformei de dialog civic cu participarea femeilor în abordarea problemelor practice generate de conflictul înghețat de pe Nistru:
- Femeile reprezintă o resursă valoroasă – neexploatată suficient deocamdată – în soluționarea diferendului transnistrean
- Atunci când dispun de informații adecvate și echilibrate, femeile reprezintă un important agent al schimbării în bine în procesul de soluționare a conflictelor
- Femeile joacă un rol tot mai important în identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă membrii familiile lor, de la copii până la persoanele în etate.

Proiectul „Femeile construiesc poduri peste râul Nistru prin abordarea problemelor practice”, implementat de către Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, cu sprijinul oferit de către Ambasada SUA în Republica Moldova, contribuie, prin soluțiile identificate de către femeile de pe ambele maluri ale Nistrului, la afirmarea drepturilor omului în Republica Moldova.
Marina LUPAȘCO,
șef Serviciu informare și transparență

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Femeile din raionul Dubăsari abordează problemele practice în soluționarea conflictului transnistrean - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta