Harta site-ului
Ajutor
Experţii Germani la Coşniţa
Experţii Germani la Coşniţa

La data de 8 aprilie în raionul Dubăsari cu o vizită de lucru au venit experţii Agenției pentru Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Conduşi de dl. Mircea Ursul – coordonatorul de proiect GIZ, experţii Harald Heitdmann şi Frank Schrader au avut o întîlnire cu preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi şi colaboratorii serviciilor raionale din cadrul Direcţiei dezvoltare economică, investiţii şi relații transfrontaliere precum şi Direcţia construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului.

În cadrul vizitei de lucru experţii germani au luat cunoştinţă cu specificul raionului Dubăsari, aspectele generale ale situaţiei administrative, economice şi sociale.

Scopul principal urmărit de experţii germani este de a elabora studiul de fezabilitate necesar asigurării unor propuneri şi soluţii optime pentru implementarea viitorului proiect de creare a sistemului de canalizare şi aprovizionare cu apă dintre oraşele Criuleni, Dubăsari şi raionul Dubăsari.

Dl. Harald Heitdmann a menţionat în cadrul întrunirii cu preşedintele raionului faptul că la baza studiului de fezabilitate stau următoarele 3 aspecte:

  1. Aspectul Tehnic – care soluţii şi modelele inginereşti/tehnice vor fi selectate pentru construcţia şi funcționarea sistemelor de canalizare şi aprovizionare cu apă?
  2. Aspectul Financiar – care va fi costul pentru serviciile prestate şi cîte persoane vor fi dispuşi să-l contracteze?
  3. Aspectul Instituţional – forma de administrare a proiectului, cum vor opera serviciile nou create?

La acest capitol dl. Grigore Policinschi a anunţat pregătirea şi disponibilitatea consiliului raional Dubăsari de a mobiliza specialiştii din subordinea întru acordarea asistenţei corespunzătoare conform solicitării experţilor GIZ.

Totodată, preşedintele raionului a propus reprezentanţilor partenerilor de dezvoltare să analizeze organizarea unei unităţi economici raionale pentru administrarea calitativă a serviciilor din teritoriul raionului Dubăsari şi asigurarea durabilităţii proiectului în întregime.

După şedinţa de lucru derulată în incinta Consiliului raional Dubăsari experţii GIZ împreună cu preşedintele raionului şi colaboratorii Direcţiei Dezvoltare economică, investiţii şi relaţii transfrontaliere au realizat o vizită în teritoriu la Staţia de epurare a apelor reziduale din s. Coşniţa şi la sondele de pompare a apei potabile din s. Doroţcaia.

Deşi cîndva performantă şi de o capacitate enormă, Staţia de epurare a apelor reziduale din s. Coşniţa este astăzi într-o stare dezastruoasă şi supra-uzată. Prima impresie a experţilor GIZ a avut ca concluzie faptul că practic pentru crearea sistemei de epurare pentru cele sate ale platoului Coşniţa actualmente ar fi necesar de demolat o bună parte a staţiei cu modificarea capacităţii acesteia de prelucrare a volumului de ape reziduale.

La moment staţia de epurare a apelor reziduale este proprietate a fabricii de conserve din s. Coşniţa aflate în proces de lichidare, şi este expusă la vînzare.

În acest context Consiliul raional împreună cu autorităţile publice locale şi cu suportul Guvernului urmează să decidă asupra necesităţii şi ulterior asupra formei de transmitere a staţiei în proprietatea statului.

În perioada imediat următoare experţii GIZ urmează să viziteze oraşele Dubăsari, Criuleni precum şi satele din platoul Cocieri.

 

Gafeli Alexei

Şef adjunct Direcţia Dezvoltare Economică

Investiţii şi Relaţii Transfrontaliere

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Experţii Germani la Coşniţa - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta