Harta site-ului
Ajutor
Educarea copilului prin lectură
Educarea copilului prin lectură

Mulți dintre noi cred că bibliotecile sunt acele instituții serioase și întunecate, cu un mediu plictisitor, dar există oameni care au depășit așa zisul mediu  al bibliotecile și au descoperit cu uimire o lume magică, unde plictisul nu prea își are locul. Mai există o categorie de omuleți care nu au crezut niciodată că bibliotecile sunt plictisitoare,  pentru că bibliotecile pentru copii sunt locuri cu adevărat magice! Sunt locuri pline de culoare, lumină, jucării la tot pasul, pernuțe pe jos și toleranță mare pentru agitația copiilor.
De alt fel bibliotecile sunt gratuite și, la sfârșit, poți pleca și cu câteva cărți sau povești , sau multe, multe… . Ce îți poți dori mai mult?
Ne plângem frecvent că fiii sau fiicele noastre nu iubesc cărțile, că nu se afundă în lectură așa cum o făceam noi la vârsta lor. Dar i-am invitat noi oare cu adevărat pe  copiii noștri în lumea magică a cărților? Am făcut oare tot ce am putut pentru a înclina puțin balanța și în favoarea cărții.  Cu siguranţă, că după ce mergeți la o bibliotecă pentru copii măcar o dată veți găsi și mai mult de șase motive pentru a reveni?
6    motive care vă vor convinge să mergeți cu copiii la bibliotecă:
1.    Biblioteca îl conduce pe copilul tău în lumea cărților. Nu trebuie să îi stabilești tu norme de citit și nici să te mai superi că ai dat o groază de bani pe o carte pe care el nici nu a deschis-o. Este imposibil ca la bibliotecă micuțul tău să nu găsească măcar o carte care să-l intereseze, fie că e vorba de monștri, dinozauri, insecte invizibile sau zâne cu aripi de borangic.
2. Bibliotecile pentru copii sunt prieteni buni. Chiar dacă una dintre bibliotecare se mai încruntă când nivelul de zgomot crește vertiginos, majoritatea angajaților știu că sunt acolo pentru a primi copii în lumea cărților și se poartă ca niște gardieni binevoitori și zâmbitori ai poveștilor.
3. La bibliotecă nu se găsesc numai cărți, ci și audiobook-uri, filme sau muzică. De multe ori, au și jucării, creioane colorate și carioci pentru copiii care vin pur și simplu să se joace. Dacă cei mici nu se arată prea încântați de cărți, se încadrează în alte activități. Cu timpul, te asigur, se vor simți atrași și de rafturile cu cărți.
4. Bibliotecile sunt gratuite! Impozitele tale merg și către finanțarea bibliotecilor publice, așa că ar fi timpul să beneficiezi și tu de ele. Spre deosebire de librării și magazine, de la bibliotecă poți pleca acasă cu ce cărți sau CD-uri vrei, fără să scoți un leu din buzunar.
5. Împrumutatul cărților este un bun prilej pentru a-ți învăța copilul să aibă grijă de cărți, pentru ca și alți copii să le poată citi după aceea. Este un moment bun să îi faci puțină educație ecologică, explicându-i cum economisim resursele planetei citind cât mai mulți o singură carte, în loc să o cumpărăm și să o ținem apoi la noi în bibliotecă. Îi va veni poate ideea să înceapă un schimb de cărți sau chiar jucării cu prietenii lui sau poate puteți alege împreună cărți de care el s-a plictisit pentru a le dona unei biblioteci  care are nevoie de cărți pentru copii.
6. Biblioteca nu este numai un centru de împrumut. La biblioteci se organizează frecvent ateliere pentru copii, cercuri de lectură ba chiar și cercuri artistice. Toate sunt gratuite și au menirea de face biblioteca un loc cât mai prietenos.
Să nu te miri așadar dacă, după câteva astfel de vizite, copilul tău va întreba singur: Mămico, astăzi mergem la bibliotecă?

                                                                                                        Ciudin Natalia-specialist principal în domeniul biblioteci

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Educarea copilului prin lectură - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta