Harta site-ului
Ajutor
Echipa mobilă facilitează accesul la servicii educaţionale pentru copiii cu dizabilităţi
Echipa mobilă facilitează accesul la servicii educaţionale pentru copiii cu dizabilităţi

  Copiii cu dizabilități din localitățile rurale, de regulă, nu frecventează instituțiile preșcolare și școlare, fie că nu se pot deplasa, fie din cauza neinformării părinților sau din cauza că nu există accesibilitate în instituții.

     Ziua de 6 martie 2014, a fost prima zi cînd Iurie însoțit de mama sa a pășit pragul instituției preșcolare din localitate. Părinții nu au știut că copilul lor ca şi toţi ceilalţi copii are dreptul la educaţie. S-a reușit incluziunea educaţională a lui Iurie datorită intervenţiei specialiştilor Echipei mobile, care au facilitat accesul la instituţia preşcolară.

     Iurie s-a născut cu paralizie cerebrală infantilă. În 2013 a suferit o intervenție chirurgicală la membrele posterioare la Centrul Mamei și Copilului din or.Chișinău.

     Din cauza neinformării și lipsei de inițiativă a părinților, Iurie nu a mers la grădiniță așa cum ar fi trebuit să o facă, doar era vizitat uneori de copiii vecinilor.

     La început, copilul manifesta anxietate, se exprima greu, era neîncrezător, dar la moment băiatul este îndrăzneț, comunicabil şi manifestă interes față de activitățile educaționale.

     Lucrurile s-au schimbat odată cu intervenția specialiștilor din cadrul Serviciului social ”Echipă mobilă” de pe lângă Direcţia Asistenţă socială Dubăsari, care au sprijinit  familia respectivă, au informat părinții despre drepturile copilului şi despre obligațiile lor ca părinți. Sprijinul acordat s-a axat nu doar pe informarea părinților, dar și acțiuni realizate împreună, în scopul integrării copilului în instituția preșcolară, copilul a beneficiat de servicii kinetoterapeutice, psihologice și de asistență socială acordate la domiciliu.

     „Nu știam că există posibilitatea ca Iurie să meargă la grădiniță împreună cu ceilalți copii. Cînd am mers pentru a scrie cerere, m-am mirat că șefa instituției a reacționat pozitiv și a acceptat ca copilul nostru să meargă la grădiniţă” - spune tatăl lui Iurie.

     Schimbările pozitive se datorează și implicării părinților în procesul de încadrare în instituția preşcolară, respectării recomandărilor și indicațiilor înaintate de către specialiştii Echipei mobile. Procesul de adaptare şi incluziune educaţională a decurs ușor, deoarece băiatul merge la grădiniţă însoțit de mama. Acum, Iurie cunoaște câteva litere, ştie să numere până la cinci, a învățat să interacționeze cu copiii din grupă și cu cei din jur.

     „Am reacționat pozitiv cînd am fost anunțată că voi avea în grupă un copil cu dizabilitate. Am mai avut un asemenea copil și sper să ma isprăvesc și cu Iurie. El are nevoie de mai multă atenție, dar mă voi strădui să fac faţă. Mama este cea care îl însoțește zilnic, îl ajută să realizeze anumite activități și manifestă interes făță de ceea ce se desfășoară în grupă” – afirmă dna Nirca, educatoarea lui Iurie.

     Ca rezultat al intervenției chirurgicale și a exercițiilor kinetoterapuetice realizate cu suportul asistentului medical din cadrul Echipei mobile, Dna Tatiana Papuc, în prezent, băiatul face câțiva pași. În curând, Iurie urmează să meargă la Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități locomotorii severe din or.Chișinău.

     „Avem aceste rezultate datorită suportului acordat de către specialiştii Echipei mobile. Vrem ca copilul nostru să frecventeze și în continuare grădinița și să fie în stare să se deplaseze singur. Dorim ca și în continuare Echipa mobilă să ne presteze servicii, deoarece Iurie permanent îi așteaptă ” - a menționat mama băiatului.

    Serviciul social „Echipă mobilă” din r-nul Dubăsari a fost instituit cu suportul Keystone Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoane cu dizabilităţi”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Proiectul are drept obiectiv  acordarea suportului administrațiilor publice locale din cinci raioane (Sîngerei, Anenii Noi, Fălești, Ungheni și Dubăsari) în dezvoltarea Serviciului social „Echipă mobilă”. 

    Serviciul social “Echipă mobilă” este un serviciu social specializat destinat persoanelor cu dizabilităţi, care oferă asistenţă socială şi suport la domiciliu beneficiarilor, în baza nevoilor acestora. Scopul este de a îmbunătăţi calitatea vieţii beneficiarului prin servicii de consiliere, recuperare şi reabilitarea psihosocială. Echipa mobilă acordă servicii pentru 25 copii/tineri cu dizabilităţi şi familiilor acestora.   

                                                                Maslenco Ana - asistent social "Echipă Mobilă”

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Echipa mobilă facilitează accesul la servicii educaţionale pentru copiii cu dizabilităţi - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta