Harta site-ului
Ajutor
Dubăsari s-a angajat în procesul de reinginerie a serviciilor publice
Dubăsari s-a angajat în procesul de reinginerie a serviciilor publice

eGov împreună cu MiLab explică cum asigurăm o guvernare electronică la nivel local
În luna iunie, împreună cu Centrul de Guvernare Electronică s-au petrecut o serie de activități informative privind Agenda și Produsele de e-Guvernanță pentru prestatorii de servicii din cadrul Birourilor Comune de Informații și Servicii din Călărași, Dubăsari și Rezina.
Au fost vizitate cele trei raioane participante în cadrul proiectului de reinginerie a modelului de prestare a serviciilor publice, unde funcționarii relevanți de la nivel de Consiliul Raional și primăriile localităților au luat cunoștință cu produsele de inovație digitală de care pot beneficia, cu care pot integra serviciile pe care le prestează și pe care le pot aplica în procesul de reproiectare a serviciilor publice la nivel local. În raionul Dubăsari la sesiunea dată au participat mai mulţi conducători în frunte cu vicepreşedintele raionului, doamna Maria JIMBEI
Colegii noștri de la Centrul de Guvernare Electronică au vorbit despre serviciile publice electronice accesibile pentru toți și au prezentat produsele de E-Guvernare care pot asigura crearea de astfel de servicii, precum:
- schimbul de date instant între autoritățile publice de diferite niveluri
- autentificarea și semnătura electronică
- serviciul de plăți electronice
Tot în cadrul acestor sesiuni de informare, colaboratorii e-Gov au demonstrat cum funcționează anumite produse si servicii electronice. Unul dintre exemplele prezentate a fost depunerea declarațiilor de venit. Pentru aceasta ei au accesat serviciul de pe portalul electronic www,servicii.gov.md, s-au logat prin MPass, au semnat declarația prin MSign (fiind demonstrate și dispozitivele necesare pentru această operațiune, cu menționarea avantajelor și dezavantajelor fiecărui produs). De asemenea au prezentat posibilitățile de achitare prin serviciul guvernamental de plăți — MPay. Astfel, participanții au avut posibilitatea să se convingă de eficiența utilizării serviciilor și produselor electronice.
MiLab le-a vorbit participanților despre ce este un laborator de inovații sociale, care este necesitatea și rolul acestei platforme în procesul de reproiectare a serviciilor publice și despre oportunitatea cetățeanului de a se implica direct în acest proces.
La această instruire organizată a participat și reprezentatul Cancelariei de Stat care a subliniat importanța procesului de reinginerie a serviciilor publice și suportul dedicat al Cancelariei față de procesul de modernizarea a serviciilor publice la nivel local.
Ca urmare a prezentărilor, peste 80% din participanți au menționat că utilizarea la nivel local a produselor de eGuvernanță ar aduce beneficii importante în contextul prestării serviciilor publice și că sunt interesați să utilizeze produsele prezentate la etapele de explorare a soluțiilor pentru modernizarea și optimizarea instituțiilor în care activează și/sau a serviciilor publice prestate.
Această activitate informativă face parte din procesul de reinginerie al BCIS și va ajuta participanții să utilizeze produsele electronice în crearea soluțiilor și serviciilor noi în următoarele luni.
 

Alexandra VATAV,
specialist principal în problemele administraţiei publice

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Dubăsari s-a angajat în procesul de reinginerie a serviciilor publice - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta