Harta site-ului
Ajutor
Drepturile omului, sunt drepturile mele
Drepturile omului, sunt drepturile mele

Educaţia şi instruirea nu pot fi transmise sau comunicate. Cine doreşte să se înfrupte din ele trebuie să le obţină prin activitatea proprie, cu propriile puteri, efort. Fiecare tînăr trebuie să cunoască  mecanismele de bază de reglementare a vieţii juridice a societăţii , drepturile , libertăţile şi obligaţiunile sale , organele la care să se adreseze în caz de necesitate , să aibă o imagine clară despre corelaţia dintre drept şi putere , drept şi stat , despre necesitatea creării statului ca drept. Cu acest scop, la data 26 septembrie 2013 a fost organizată activitatea cu genericul „Drepturile omului, sunt drepturile mele” , cu elevii din clasa 7-a , diriginte Verlan Diana din cadrul gimnaziului „Anatol Codru”, din s. Molovata-Nouă . Activitatea propriu zisă este dedicată „Drepturilor copiilor”, care a avut ca scop familiarizarea copiilor cu drepturile , obligaţiunile  la învăţătură , odihnă , protecţia socială ,  ocrotirea sănătăţii. Elevilor li s-a propus să completeze în scris testul referitor la "Cunoaşte-ţi drepturile şi datoriile voastre", apoi fiind repartizaţi în 3 grupuri au avut ca scop de-a desena un desen reeşiind din scurta prezentare a problemei „Dreptul şi realitatea contemporană” .

La etapa de reflecţie , elevii au fost rugaţi să scrie cum ar trebui să-şi exprime  drepturile şi obligaţiunile faţă de părinţi , indiferent de gen , şi care ar fi sancţiunile din partea părinţilor. Pentru lucru în grup li s-au repartizat fragmente, iar sarcina lor a fost în locul punctelor să selecteze din cuvintele cheie cuvîntul potrivit şi corect textului. La finele măsurii  li s-a cerut să scrie pe scurt un eseu în care pot reprezenta o viziune de ansamblu asupra drepturilor copilului sau pot fi texte narative care să prezinte situaţii reale sau inventate , de încălcare sau de respectare a drepturilor copilului .

Un copil e ca o floare , spunea cineva , ce-ţi încîntă privirea şi te îmbată cu parfumul ei clipă de clipă. Copii sunt slava părinţilor , sunt curcubeul lacrimilor lor . Ei înseamnă continuitate , viitor  şi perspectivă . Obiectivele planificate  au fost realizate cu succes . Tinerii şcolari au fost cointeresaţi şi s-au încadrat activ la activităţile propuse spre realizare , au acumulat cunoştinţe , capacităţi , care îi vor ajuta la dezvoltarea multilaterală a personalităţii lor .

                                                                                                           Ana Iaviţa

sp. pr. în domeniu tineret platoul Cocieri

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Drepturile omului, sunt drepturile mele - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta