Harta site-ului
Ajutor
Donează! Sîngele tău poate salva vieţi omeneşti
Donează! Sîngele tău poate salva vieţi omeneşti

Pe data de 17 septembrie curent, pentru a doua oară în acest an, în incinta Secţiei medicilor de famile Coşniţa a avut loc „Ziua donatorului”. Măsura dată este organizată în conformitate cu Programul naţional Securitatea transfuzională şi autoasigurarea cu preparate sangvine. Aceasta încurajează cetăţenii de a deveni donatori de sînge voluntari, sistematici şi neremuneraţi pentru a asigura stocuri suficiente de produse sanguine la acoperirea necesităţii naţionale, chiar şi în situaţii de urgenţă.

Sensibilizarea populaţiei asupra necesităţii donării de sînge se extinde prin recunoaşterea persoanelor altruiste ce donează sînge pentru oamenii pe care nu-i cunosc şi nu-i vor întîlni niciodată. „ Am venit să donez sînge voluntar fiind că ştiu, cineva are nevoie de el pentru a trăi şi a vedea frumosul vieţii. Dacă am posibilitatea de a oferi acest mic ajutor, de ce nu? aş putea fi eu în locul acestuia”, spune un donator voluntar. Timp de cinci ore la recepţie s-au apropiat 46 de persoane, care doreau să doneze sînge, însă numai 11 voluntari au primit acordul specialiştilor, iar ceilalţi au fost refuzaţi din cauza incopatibilităţii cerinţelor sănătăţii umane necesare pentru donare. Sîngele adunat a fost transportat la Centrul de transfuzie a Sîngelui din Chişinău, unde urma a fi prelucrat şi examinat medical. Modul de recoltare a sîngelui şi a derivatelor de sînge ţin de competenţa instituţiilor medicale şi se fac în conformitate cu actele normative, aprobate de Ministerul Sănătăţii.

Donatorii voluntari au primit drept recompensă un pachet cu produse alimentare echivalent cu 80 de lei şi două zile de odihnă. Deşi plata n-a fost destul de atrăgătoare, oamenii au trecut peste avar şi s-au încadrat în acţiunea respectivă, fiecare donînd cîte 480 ml de sînge, cu scopul de a salva măcar o viaţă.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Donează! Sîngele tău poate salva vieţi omeneşti - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta