Harta site-ului
Ajutor
Direcția siguranță alimente Dubăsari informează
Direcția siguranță alimente Dubăsari informează

Prin prezenta, Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor, Vă atenţionează asupra riscului de pestă porcină africană în imediată apropiere la 70 – 100 km de la graniţa raionului Dubasari, care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale. La data 28 februarie 2018 s-a confirmat un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din s. Ursoaia,r-ul Căușeni.
Direcția raională pentru Siguranța Alimentelor  Dubăsari atenționează deținătorii de animale, că procurarea diferitor specii de animale și în special porcine, produse și subproduse, provenite de la acestea din teritoriul raionului Căușeni categoric se interzice. Vă informăm, că procurarea aniamlelor și în cazul de față porcine se va efectua din piețe autorizate sanitar veterinar și obligatoriu vor fi însoțite de certificate sanitar veterinare, formular de mișcare a animalelor, iar în cazul bovinelor și pașaportul individual.
Aducem la cunoştinţă că Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută care afectează mistreţii şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex.
Virusul pestei porcine africane, este foarte rezistent la factorii fizici, chimici şi biologici. Rezistă până la trei luni în unităţile de creştere a porcilor sau în terenuri contaminate, 10 săptămâni în cadavre, 18 luni în sânge păstrat la temperatura de +40.0 C, 6 ani în sângele conservat prin congelare, 3-6 luni în carnea sărată şi afumată. Virusul este inactivat în 60 de minute la 56.0 C, în 15 minute la 60.0 C şi în 24 ore prin soda caustică.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect prin: hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută, vectori biologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porcii bolnavi), vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala, sânge, ţesuturi, secreţii şi excreţii de la animalele bolnave sau moarte, animale care au trecut prin boală şi rămân purtătoare de virus.  
Clinic se caracterizează prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii şi nervoase, asemănătoare cu cele întâlnite în pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateză hemoragică.
Pentru aceasta boală nu există tratament specific şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.
În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare specializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitar veterinare, îndeosebi cei care vin în contact cu porcii domestici şi sălbatici şi recunoaşte următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 42,0 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 - 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi. 
CONTACTE:
Nr.Nume, prenumeFuncţiaTelefon de serviciuTelefon
1Alexandru SPIRIDONOVŞef DRSA Dubăsari024855280069184858
2Leonid BOTNARIUC     Şef serviciu Sănătatea şi Bunăstarea Animală024843149076780401
3Ştefan CERNEAN           Inspector principal  024843149076780406
4Ion Malanciuc         Inspector superior 024855450076780405
5Victoria Racu     Medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata, Marcăuţi, Holercani, Ustia060206154
6Tudor Coca  Sef,Serviciu Siguranta alimentelor.076780402
7Maria Berzan     Medic veterinar de liberă practică pe s. Doroţcaia, Pîrîta, Pohrebea, Coşniţa              061091267
8Vera Gonza       Medic veterinar de liberă practică pe s. Molovata Nouă, Cocieri, Corjova, Vasilevca, Roghi069026671

 
Alexandru SPIRIDONOV, 
Şef subdiviziune teritorială DRSA Dubăsari
                                                                                                                                                                    

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Direcția siguranță alimente Dubăsari informează - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta