Harta site-ului
Ajutor
Dezvoltarea personală a copiilor cu cerințe educaționale speciale în orientarea profesională
Dezvoltarea personală a copiilor cu cerințe educaționale speciale în orientarea profesională

„Este uimitor ce pot face oamenii obişnuiţi dacă se apucă de treabă fără idei preconcepute”. — Charles F. Kettering
Marți, 21 noiembrie 2017, conform planului de activitate al Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică a fost organizat,  în LT „Ștefan cel Mare” Molovata, seminarul teoretico- practic  destinat  cadrelor didactice de sprijin din instituţiile preuniversitare la tema: ,,Dezvoltarea personală a copiilor cu cerințe educaționale speciale în orientarea profesională”.
Obiectivele seminarului:
  • Asigurarea incluziunii copilului cu CES în procesul educațional în raport cu propriul potențial și particularitățile individuale de dezvoltare;
  • Formarea abilităților și atitudinilor care permit o dezvoltare personală și profesională;
  • Promovarea educației incluzive și a beneficiilor acesteia pentru dezvoltarea copiilor.
Agenda seminarului a inclus următoarele aspecte:
  • Terapie ocupaţională de grup la tema: ,,Munca mă ajută să-mi aleg profesia” moderator Tatiana Merineanu, cadru didactic de sprijin.
  • Activitate teoretico-practică ,,Terapia ocupațională individuală pentru copiii cu dizabilități severe. Materiale didactice adaptate la necesitățile copiilor” moderator Pisari Natalia- psihopedagog  SAP.
  • Managementul „Timpului”- moderator Procop Irina, psiholog şcolar din LT ”Ştefan cel Mare”.
Orientarea profesională este acea activitate în cadrul căreia o persoană este ajutată să se dezvolte personal și profesional și să accepte o imagine completă despre sine, despre rolul său în societate, despre formarea profesională, testarea concepțiilor acesteia a aptitudinilor și transformarea lor în conformitate cu realitatea înconjurătoare, astfel încât acea persoană să obțină satisfacții și motivație în muncă și să aibă o dezvoltare încurajatoare atât pentru el ca individ/ă în societate. Un obiectiv foarte important al educaţiei incluzive este şi orientarea profesională a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale după absolvirea instituţiilor preuniversitare. Cu acest scop a fost organizat acest seminar cu cadrele didactice de sprijin pentru a acorda suport informaţional şi practic copiilor  cu cerinţe educaţionale speciale în centrele de resurse a educaţiei inclusive  în orientarea profesională conform abilităţilor şi aptitudinilor a acestor copii.
În cadrul acestei activităţi copiii au făcut cunoştinţă cu varietatea profesiilor, cu profesiile cele mai solicitate în Republica Moldova, cu şcolile de meserii din republică . De asemenea copiii au confecţionat un album al profesiilor “În lumea profesiilor” cu informaţii despre profesii şi meserii.
Cadrele didactice de sprijin au colectat un model foarte bun de lucru cu copiii  pe care cu siguranţă îl vor implementa în instituţiile din care vin fiecare.
S-a realizat o debrifare a activităţii plănuite, unde cadrul didactic de sprijin d-na Tatiana Merineanu   s-a atribuit calificativul Excelent.
Aducem mulţumiri administraţiei LT „Ştefan cel Mare” Molovata pentru organizarea activităţii la un nivel foarte  înalt.
Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică va continua să promoveze în continuare cu succes  implimentarea educaţiei incluzive în instituţiile preuniversitare din r-ul Dubăsari.
Natalia PISARI,
psiholog, Serviciul de asistență psihopedagogică

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Dezvoltarea personală a copiilor cu cerințe educaționale speciale în orientarea profesională - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta