Harta site-ului
Ajutor
Dezvoltarea legumiculturii, pomiculturii şi viticulturii în satul Ustia
Dezvoltarea legumiculturii, pomiculturii şi viticulturii în satul Ustia

Conform planului de activitate, colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru din cadrul Consiliului raional Dubăsari au efectuat o vizită de lucru în teritoriu, privind monitorizarea situaţiei din domeniul legumiculturii, viticulturii şi pomiculturii, în teritoriul primăriei Ustia unde activiază mai mulţi agenţi economici în domeniile date.
   GŢ „Sclifos Ion” desfăşoară activitate de creştere a legumelor  pe o suprafaţă totală de aproximativ 23 hectare de terenuri, din care 12 hectare de ceapă de soi productiv pe care la moment o recoltează pentru realizare, 4 hectare de morcov şi 7 hectare de alte culturi, sfeclă s.a.. Terenurile sînt într-o stare normală de creştere, îngrijite. La toate culturile sînt montate sisteme de irigare prin picurare.
    GŢ „Jitari Ion” desfăşoară activitate de creştere a legumelor  pe o suprafaţă totală de aprocsimativ 20 hectare de terenuri, din care 10 hectare sînt ocupate de căpşune,3 hectare de castraveţi care îi recoltează şi realizează în stare proaspătă, 4 hectare de bostănoase şi 3 hectare de chiperi si alte culturi. Deasemenea la toate culturile sînt montate sisteme de irigare prin picurare.
     GŢ „Marcuţa Victor” desfăşoară activitate pe o suprafaţă totală de 17 hectare, din care: de creştere a legumelor  pe o suprafaţă totală de 3,5 ha hectarede terenuri, din care morcov pe o suprafaţă de 1,5 ha unde merg lucrările de recoltare şi realizare, 2 hectare de varză mijlocie şi tîrzie, de creştere a viţei-de-vie pe o suprafaţă de 9 hectare de soiuri de masă, de creşterea  fructelor pe o suprafaţă de 4,5 ha.
     GŢ „Ghimpu Zinaida” desfăşoară activitate   pe o suprafaţă totală de 19 hectare de terenuri, din care livezi de prune şi cireş . Aceşti 2 producători, deasemenea au montat sisteme de irigare prin picurare la toate culturile.
     SRL „Elvitis-Com” desfăşoară activitate  pe o suprafaţă totală de aproximativ 277 hectare de terenuri, din care livadă de piersic 60 de hectare de diferite soiuri şi perioade de coacere, care anul acesta sînt în perioada de întrare în rod, din care pepenieră viticolă pe o suprafaţă de 10 ha, pepenieră pomicolă pe o suprafaţă de 2 ha, restul terenurilor sînt ocupate cu culturi de cîmp.
  În rezultatul monitorizării s-a constat că în teritoriul primăriei Ustia în domeniul legumiculturii, viticulturii şi pomiculturii în ultimul timp s-a instalat o activitate investiţională de proporţii ce ţine de cultivarea soiurilor de legume productive cu o valoare adăugătoare mare, calitativă şi competitivă pe piaţa de realizare, creşterea pomuşoarelor şi a căpşunelor, sădirea plantaţiilor multianuale de vii şi livezi, înfiinţarea plantaţiilor de pepeniere pomicole şi viticole. Ca rezultat este situaţia economică  în creştere a localităţii şi sporirea numărului  de locuri de muncă.
  În sfîrşit le dorim  tuturor conducătorilor de întreprinderi condiţii climaterice normale, piaţă de realizare şi succese la implementarea tuturor planurilor puse spre realizare.


Serghei Guvir,
şef adjunct Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Dezvoltarea legumiculturii, pomiculturii şi viticulturii în satul Ustia - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta