Harta site-ului
Ajutor
Deţinătorii de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol se ciocnesc din nou cu piedici la prelucrarea acestora
Deţinătorii de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol se ciocnesc din nou cu piedici la prelucrarea acestora

Pe data de 6 decembrie 2013, în incinta Consiliului raional Dubăsari a avut loc şedinţa de lucru cu problema actualizării Mecanizmului de înregistrare provizorie a persoanelor fizice şi juridice care prelucrează terenuri agricole dupa traseul Rîbniţa - Tiraspol, şedinţă organizată de Direcţia agricultură şi cadastru şi condusă de către preşedintele raionului, dl Gr. Policinschi. Au luat parte reprezentanţi ai administraţiei centrale a Republicii Moldova şi anume: dl V. Magu, şef Direcţie politici de reintegrare a Biroului pentru Reintegrare a RM; dl V. Mihalache, Institutul de proiectare şi organizare a teritoriului (IPOT); dl A. Negrescu, Agenţia relaţii funciare şi cadastru (ARFC); reprezentanţi ai Ministerului agriculturii şi industriei alimentare (MAIA). Din raion au participat:  colaboratori ai Consiliului raional Dubăsari, primarii localităţilor: Cocieri,  Doroţcaia, Pîrîta, viceprimarul comunei Coşniţa, inginerii cadastrali din primăriile Cocieri, Molovata Nouă, agenţi economici, gospodării ţărăneşti şi persoane fizice, deţinători de terenuri agricole dupa traseul Rîbniţa - Tiraspol.
Necesitatea acestei întîlniri a apărut odată cu intensificarea piedicilor, din partea autorităţilor neconstituţionale, impuse deţinătorilor acestor terenuri la prelucrarea lor. Încă din vara acestui an a demarat procesul de reînregistrare a deţinătorilor de terenuri, existenţi sau înregistrarea noilor deţinători de terenuri, apăruţi în urma tranzacţiilor cu terenurile, cum ar fi vînzarea-cumpărarea, donaţia, schimbul, arenda sau altele. Direcţia agricultură şi cadastru a colectat toată informaţia şi actele, necesare la înregistrarea deţinătorilor de terenuri şi le-a transmis administraţiei de la Dubăsari, însă la moment, aceştia tergiversează înregistrarea, impunînd tot mai multe condiţii adăugătoare, care nu se cereau pe parcursul anilor.
Participanţii la şedinţă au cerut administraţiei centrale de la Chişinău să se implice cît mai serios în soluţionarea problemei date, deoarece există riscul ca unele terenuri să fie acaparate de către autorităţile nelegale. S-a solicitat petrecerea, în mod de urgenţă, a organelor competente, pentru concretizarea cerinţelor punctului 3 din Mecanismul de înregistrare provizorie a persoanelor fizice şi juridice care prelucrează terenuri agricole dupa traseul Rîbniţa- Tiraspol, ce ţine de condiţiile şi actele necesare pentru înregistrare sau reînregistrare.  
În cadrul acestei şedinţe a fost atrasă atenţia asupra faptului că, odată cu îngheţarea apei rîului Nistru şi imposibilitatea circulării Bacului Molovata, se va periclita aprovizionarea locuitorilor satelor din platoul Cocieri cu produse alimentare şi altele.

Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Deţinătorii de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol se ciocnesc din nou cu piedici la prelucrarea acestora - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta