Harta site-ului
Ajutor
Deținătorii terenurilor pe care crește Ambrosia riscă să fie amendați
Deținătorii terenurilor pe care crește Ambrosia riscă să fie amendați

Direcția raională pentru siguranța alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire și a raionului Dubăsari), vă aduce la cunoștință că din cauza răspândirii în masă a plantei de carantină Ambrosia spp., în baza Legii nr. 228 din 23.09.2010 cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară și Hotărârea Guvernului nr. 967 din 03. octombrie 2018 se impune necesitatea de a efectua măsuri de combatere a buruienii date.
Ambrosia reprezintă, o plantă, invadatoare de carantină care crește atât în flora spontană cât și pe marginea drumurilor, terenurilor lăsate pârloage, în parcuri, grădini, culturi cultivate, etc. Ambrosia se înmulțește prin părțile aeriene, rădăcini și semințe ceea ce face dificilă combaterea acestei buruieni. Se recomandă utilizarea metodelor agrotehnice, mecanizate și folosirea erbicidelor pe bază de glifosat. Această plantă este axtrem de periculoasă pentru oameni datorită faptului că în perioada de înflorire polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, alergii ceea ce constituie unul din factorii agravanți ai astmului bronșic.
Conform cadrului legal, toți cetățenii, administrațiile publice locale, instituțiile publice sunt obligate să efectueze cercetări, să depisteze și să întreprindă măsuri de combatere a acestei plante în locurile pe care le gestionează atât ternuri agricole cât și drumurile de acces și cele adiacente.
Conform ordinului ANSA nr. 234 din 05.06.2019 inspectorii fitosanitari vor monitoriza și vor efectua controale inopinate pentru depistarea terenurilor afectate de Ambrosia, cu întocmirea actelor de control, pentru înlăturarea neajunsurilor depistate. În caz de neînlăturare a prescripțiilor date de inspectorii fitosanitari se vor întocmi procese verbale de contravenție conform Codului Contravențional.
Alexandru SPIRIDONOV, 
șef Direcție raională pentru siguranța alimentelor Criuleni
(cu raza de acoperire și a raionului Dubăsari)

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Deținătorii terenurilor pe care crește Ambrosia riscă să fie amendați - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta