Harta site-ului
Ajutor
De Ziua Internaţională a Muzeelor omagiem diversitatea culturală
De Ziua Internaţională a Muzeelor omagiem diversitatea culturală

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) sărbătoreşte, alături de muzeele din lumea întreagă, la 18 Mai, Ziua Internaţională a Muzeelor. Pentru a omagia diversitatea culturală şi pentru a susţine muzeele în îndeplinirea menirii lor de mediatori între diferite etnii, religii şi naţiuni. Ziua Internaţională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asuprea rolului crucial pe care îl joacă muzeele, în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor. Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punând în valoare patrimoniul cultural comun; pe de altă parte, ele pot, de asemenea, să aducă la lumină rolul indivizilor şi al grupurilor, ale căror singularităţi şi diferenţe sunt pietrele unghiulare ale diversităţii, ea însăşi inerentă acestui patrimoniu comun.

 Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai şi se evidenţiază prin faptul că, o dată pe an, muzeele sunt deschise vizitatorilor şi noaptea.

Scopul principal este atragerea oamenilor către muzee, pentru că acestea există pentru ei, pentru satisfacerea nevoilor lor de cunoaştere şi pentru oferirea unor posibilităţi de divertisment incluse în sfera culturalului”, Scopul acestui eveniment anual este acela de a conştientiza opinia publică asupra rolului vital pe care îl joacă muzeele în societate.

Sâmbătă, 14 mai, Muzeele din Chişinău vor găzdui „Noaptea Muzeelor”.

În acest an, tema evenimentului este „Memoria urbei” , în cadrul căruia vor fi prezentate un şir de exponate din perioada antică şi contemporană. De asemenea, va fi improvizat Chişinăul vechi, se vor juca spectacole de diferite genuri, unul din ele fiind lupta cu spada.

Vizitatorii evenimentului vor avea parte de surprize din partea tuturor muzeelor din capitală, inclusiv a Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, organizatorul evenimentului.

Eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în 1997, Noaptea Internaţională a Muzeelor pune în valoare potenţialul muzeelor moderne ca să atragă publicul tânăr în aceste instituţii culturale.

Oferta culturală a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei pentru Noaptea Muzeelor 2011 include vernisajul expoziţiei „Art&Coffee” (ora 18.00), un master-class de tangou cu genericul „Tangoul – expresia pasiunii” (ora 19.30), reprezentaţii teatralizate în cadrul secţiunii „Muzeele şi memoria. Istoria din spatele tabloului” (21.00). Evenimentul va culmina cu un concert de rock şi jazz, susţinut de formaţia НДС şi de interpreta Geta Burlacu (ora 22.00).

Intrare liberă pentru toate categoriile de vizitatori, între orele 18.00 şi 2.00.

Miercuri, 18 mai, Muzeele de Etnografie şi Istorie Naturală din raionul Dubăsari sărbătoresc Ziua Internaţională a muzeelor

La 18 mai 2011, Cu prilejul Zilei Internaţionale  a Muzeelor, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Molovata Nouă va organiza pe parcursul întregii zile: Expoziţii de pănuşi, lozie, broderii şi croşetare, confecţionate de către meşterii populari din localitate, totodată, vizitatorii au posibilitatea să participe la Şezătoarea muzicală cu participarea ansamblului folcloric "Sălcioara”, doritorii pot veni  la Masa Rotundă la tema: "Muzeul-Puntea care uneşte oamenii ", iar Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Doroţcaia organizează noaptea uşilor deschise, cu prilejul evenimentului:  "Noaptea Muzeelor”, doritorii vor avea şansa să admire exponatele muzeale şi să facă incursiune în trecut.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

De Ziua Internaţională a Muzeelor omagiem diversitatea culturală - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta