Harta site-ului
Ajutor
Cum de impulsionat pozitiv activitatea deţinătorilor de vite?
Cum de impulsionat pozitiv activitatea deţinătorilor de vite?

Majoritatea efectivului de animale se află în gospodăriile individuale (1 – 3 capete) sau ale fermierilor, aici fiind concentrate 95% din efectivul de vaci faţă de 20% la începutul anilor '90. La fel ca întregul sector agricol, sectorul producției de lapte este dominat de gospodării care produc doar pentru consumul propriu şi care vând surplusul de lapte centrelor de colectare a laptelui sau pe piaţă. Până în anii 90, materia primă era produsă la fermele de vaci care aparţineau „colhozurilor”. Cu regret, la moment materia primă produsă de ferme ocupă o cotă foarte mică, iar majoritatea laptelui este colectat de la gospodăriile casnice. Laptele prelucrat industrial deţine o pondere mică, alcătuind 20-25% din total laptele obţinut. Faptul se explică prin preţurile joase oferite pentru laptele crud şi prin lipsa în unele sectoare a punctelor de colectare. Dat fiind problemele cu care se confruntă sectorul primar, există tendinţa de integrare pe verticală în cadrul sectorului, şi anume dintre producători, sectorul de producere a materiei prime şi de comercializare a produselor lactate finite. 
Una dintre investiţiile profitabile, dar nu de ajuns abordate, din acest sector alimentar este preluarea laptelui de la fermier, prin intermediul propriului centru de colectare. În ultima perioadă, aceste puncte de colectare a laptelui crud sunt solicitate îndeosebi de către fermierii cu exploataţii mici, de familie, care predau periodic (de obicei, zilnic) mici cantităţi de lapte. Înfiinţat conform normativelor sanitar-veterinare şi a celor economice, centrul de colectare reprezintă un obiectiv avantajos, pe termen lung. 
În ţara noastră deja au fost create cooperative pentru colectarea şi comercializarea laptelui, cu suportul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform. 

Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cum de impulsionat pozitiv activitatea deţinătorilor de vite? - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta