Harta site-ului
Ajutor
Cultura nu are hotare
Cultura nu are hotare

În perioada 10-15 iunie 2019, o delegație din raionul Dubăsari și colectivul de dans ”Doruleț” de la școala de arte din satul Doroțcaia, în frunte cu Președintele raionului dl Grigore Policinschi, s-a aflat într-o vizită de lucru, dar și a participat, la invitația administrației or. Sobinca la manifestările dedicate celor 80 ani de la atribuirea statutului de oraș localității Sobinca și 75 ani ai regiunii Vladimir.
Grație acordului de colaborare încheiat în anul 2016 între Consiliul raional Dubăsari și Administrația de stat a raionului Sobinsc, relațiile noastre în acești doar 3 ani s-au extins în mai multe domenii de activitate: economie, cultură, învățământ ș/a.
Participarea consilierilor raionali, agenților economici din r-nul Dubăsari în cadrul Forumurilor economice din reg. Vladimir a stimulat relații noi de cooperare cu agenții economici din Rusia. Participarea colectivelor artistice de la noi în cadrul Festivalului "Taнцевальная Особинка" din or. Sobinca și a celor din r-nul Sobinsc la Festivalul Internațional "Mărțișor" și Festivalul "Cântecele credinței, speranței și iubirii", care sunt deja tradiționale în raionul nostru, a stabilit relații noi de prietenie și colaborare, având ca obiectiv promovarea culturii, tradițiilor, patrimoniului cultural și istoric al popoarelor noastre, cunoașterii, interesului și respectului față de acestea.
O realizare frumoasă ca rezultat al relațiilor de parteneriat stabilite considerăm organizarea odihnei de vară a copiilor. Începând cu anul 2017, fiind în creștere și numărul de copii (de la 10-15 la 25) cei mai talentați și mai sârguincioși copii din r-nul Dubăsari se odihnesc 10 zile în tabăra "Tonus" din or. Sobinca, iar cei din Sobinsc se odihnesc în COCT "Prietenia" din c. Coșnița, lucru apreciat la cel mai înalt nivel de copii, tinerii din ambele părți, fiind un prilej exclusiv de comunicare, prietenie, schimb de experiență în promovarea politicilor de tineret.
În cadrul vizitei de lucru s-a convenit cu Administrația r-nlui Sobinsc, ca și anul acesta 25 copii din raionul nostru să se odihnească la prietenii noștri între 24 iulie și 2 august, iar 25 de copii din r-nul Sobinsc vor veni la "Prietenia" între 19-29august.
Sperăm ca acest proiect frumos să aibă continuitate și să devină o tradiție.
O surpriză adevărată a fost pentru cei din or. Sobinca participarea  pentru prima dată la manifestațiile nominalizate a prietenilor și confraților noștri din județul Buzău, România, delegația fiind reprezentată de colectivul folcloric ”Plaiurile Mioriței”  de la Centrul național de cultură și artă Buzău în frunte cu Președintele Consiliului Județean Buzău dl Petre Emanoil Neagu.
Aceasta a putut avea loc datorită întâlnirii și împrietenirii acestora cu delegația rusă, care a participat la Festivalul ”Mărțișor” desfășurat în raion la începutul lunii martie 2018 și curent.
Foarte deschis și receptiv, domnul A. V. Razov, șeful Administrației de Stat a r-nlui Sobinsc a făcut o invitație domnului Petru Emanoil Neagu să viziteze r-nul Sobinsc împreună cu un colectiv artistic, noi fiind ca intermediari.  În acest context, cu o invitație de a participa la manifestațiile dedicate marcării jubileului de 80 de ani  ai orașului Sobinca a venit și primarul acestuia, doamna Elena Carpov, invitație care a fost acceptată cu plăcere.
În cadrul acestor câteva zile au avut loc mai multe întâlniri de suflet, dar și de lucru.
Delegațiile noastre au vizitat școala nouă din oraș, care va fi dată în exploatare către 1 septembrie, un proiect realizat cu suportul federal și raional de 1000 de locuri, cu o suprafață de peste 22000 m2, ultramodernă, dotată.
La fel, colegii noștri ne-au împărtășit experiența soluționării unor probleme sociale în oraș și raion- construcția mai multor blocuri locative, care vor asigura cu locuință locatarii din casele vechi, dar și familiile tinere, cele social-vulnerabile, cu mulți copii, urmărind tendința ca aceștia să rămână acasă, să muncească în oraș. Totodată, lângă școală se construiește un teren sportiv extins, unde orășenii, de la mic la mare, se vor ocupa cu sportul. Am fost prezenți și la deschiderea oficială a unui parc pentru copii – ”Parcul Familiei, Fidelității și Dragostei”, fiind dotat cu toate cele necesare.
Am fost impresionați de schimbările pozitive în ultimii trei ani, orașul devenind tot mai frumos, mai amenajat și mai atrăgător.
Aducem mulțumiri organizatorilor pentru excursiile care ne-au fost oferite în locurile istorice, biserici, mănăstiri din regiunea Vladimir, având  astfel posibilitate să facem cunoștință cu istoria, patrimoniul cultural din această zonă. Am rămas profund impresionați de vizita unui cimitir vechi, unde a fost ridicată o stelă în memoria ostașilor români participanți în al II-lea război mondial, aflați prizonieri în închisoarea din orașul Suzdali, alături fiind instalate stele și în memoria ostașilor italieni și germani, decedați în închisoare.
Am savurat cu o plăcere deosebită spectacolele organizate dedicate evenimentului nominalizat, care au redat întocmai atmosfera începutului dezvoltării orașului și toate etapele acesteia până în prezent. Cadoul cel mai de preț adus pentru oraș din partea dubăsărenilor, a fost evaluarea colectivului de dans popular ” Doruleț” de la școala de arte din s. Doroțcaia, conducător artistic Ruslan Sitișco, iar din partea României- colectivul de dans ” Plaiurile Mioriței” de la Centrul Național de Cultură și Artă din Buzău, care au încins atmosfera și au avut o prestație pe cinste, fiind apreciați cu aplauze îndelungate de către toți spectatorii, lăsându-i impresionați la maximum și cu  bună dispoziție.
În cuvântările de salut, atât domnul Grigore Policinschi Președintele raionului Dubăsari, cât și domnul Petre Emanoil Neagu Președintele Consiliului Județean Buzău au felicitat organizatorii acestui eveniment frumos, menționând importanța acestor legături de comunicare, prietenie, colaborare, cultura popoarelor noastre fiind una din cele mai rezonabile punți, căci aceasta nu are hotare.
La rândul lor, domnul Alexandru Razov, șeful Administrației de Stat a raionului Sobinsc și doamna Elena Carpova, primarul orașului Sobinca, au înmânat scrisori de mulțumire ambelor delegații, pentru că au dat curs invitațiilor oferite, pentru relațiile de prietenie inițiate, menționând ca acestea vor cunoaște continuitate și dezvoltare și pe alte segmente.
 
Maria JIMBEI, vicepreședintele raionului

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Cultura nu are hotare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta