Harta site-ului
Ajutor
Cultura într-o întrunire de lucru
Cultura într-o întrunire de lucru

    Conform programului de activitate al Secţiei cultură, pe data de 26 octombrie 2011, în Casa de Cultură Coşniţa a avut loc întrunirea de lucru cu participarea tuturor specialiştilor din domeniul culturii: secţia cultură, centrul metodic, consultantul preşedintelui,  dl Bătrîncea Vasile,  Preşedintele raionului, dl Grigore Policinschi.
În  ordinea de zi au fost puse în discuţii cele mai importante momente ce ţin de activitatea  edificiilor din  componenţa   secţiei cultură: casele de cultură, bibliotecile, şcolile de arte şi colectivele artistice din raion.
    Actualmente ne aflăm în perioada toamnă-iarnă şi întrebarea de bază  discutată a fost: pregătirea instituţiilor către sezonul rece. După toate cele expuse, se evidenţiază situaţia din instituţiile de cultură a raionului, care la general, este satisfăcătoare, dar în unele localităţile există anumite dificultăţi, ce sunt pe cale de rezolvare. Toţi cunoaştem foarte bine situaţia economică din ţară şi la capitolul dat, pentru a evita unele probleme în activitatea instituţiilor, Preşedintele raionului a venit cu recomandări utile.
    A doua întrebare a fost totalizarea organizării şi desfăşurării Festivalului folcloric zonal „Nistrule pe malul tău”. Aş vrea să menţionez încă odată, că acest festival a fost organizat la un nivel înalt. Aducem sincere mulţumiri Consiliului raional, Preşedintelui raionului, pentru susţinere  în organizarea măsurii nominalizate, de fiecare dată nu ne refuză, dar  contribuie la toate manifestările din  raionul Dubăsari cu surse financiar şi ne onorează cu prezenţa.    Cel mai dureros este faptul că, la astfel de măsuri, de mare amploare, lucrătorii din domeniul cultură, care sunt promotorii frumosului, ce trebuie să monitorizeze şi să atragă oamenii spre valorificarea tradiţiilor neamului nostru, rămîn pasivi, indiferenţi, nu doresc să se  implice în organizarea acestor evenimente.  În unele localităţi  chiar APL- ul  de nivelul I rămîn pasivi şi nu asigură măcar,  deplasarea  lucrătorilor, invocînd diferite  motive: lipsa surselor financiare, a transportului, etc.
     De aici apare întrebarea: Spre ce mergem noi toţi? Unde vom ajunge în ziua de mîine? Care sunt pentru noi valorile adevărate? Ce este sfînt pentru noi?
Suntem într-o perioadă deficilă atît politică cît şi economică.  La etapa dată este necesar de analizat şi revăzut situaţia care este la momentul actual şi  modul de a activa mai departe cu minimul pierderi şi maxim folos. Aici nu poate să aibă loc indiferenţa, pasivitatea, mai ales al lucrătorilor  din cultură, trebuie să ştim ce vrem şi cum să mergem spre realizarea scopului.
 Totuşi la noi în raion avem cu ce ne mîndri, avem multe talente tinere, majoritatea  lucrătorilor sunt specialişti calificaţi, cu mult entuziasm şi spirit creativ, cei care se dedică activităţii cu tot sufletul şi cu mare plăcere. Este datoria noastră să educăm în tînăra generaţie respectul şi dragostea faţă de valorile, obiceiurile şi tradiţiile poporului moldovenesc.
Arta poate fi promovată doar atunci cînd  la baza ei stau mai multe aspecte şi  condiţii favorabile:  un local amenajat după cerinţe, o iluminare necesară,  aparataj sonor,  instrumente muzicale performante,   costumaţie  populare etc. Numai astfel se poate asigura şi promova un nivel înalt al culturii naţionale.
Prin intermediul Secţiei cultură, din partea conducătorilor instituţiilor culturale, aducem un mesaj Administraţiilor locale. Cerem implicare şi susţinerea colaboratorilor din domeniul cultural la rezolvarea problemele cu care se confruntă,  pentru a avea pe viitor o societate spiritual bogată, ceea ce este mai important şi sfînt.
Valentina Semionov, şef Secţie cultură

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cultura într-o întrunire de lucru - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta