Harta site-ului
Ajutor
Cultura bogată în evenimente
Cultura bogată în evenimente

Conform dispoziţiei Preşedinţelui raionului Dubăsari nr.53-n din 09.06.11 "Cu privire la organizarea în raion a acţiunilor culturale, consacrate marcării a 67 ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă în Marele Război pentru Apărarea Patriei, din anii 1941-1945 şi a sărbătorilor naţionale – 20 ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldovei şi „Limba Noastră””, în scopul promovării valorilor educative-civice şi patriotice ale cetăţenilor din teritoriul raionului şi întru organizarea şi desfăşurarea eficientă a acţiunilor dedicate sărbătorilor naţionale nominalizate. A fost aprobat Planul raional de acţiuni şi Planul Secţiei cultură privind organizarea şi desfăşurarea festivităţilor dedicate sărbătorilor naţionale.

      S-a deschis luna lui august cu dezvelirea monumentului în cinstea eroilor căzuţi în războiul din 1992 pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova ce s-a desfăşurat la c. Cocieri 6 august 2011. La acest eveniment au participat foşti şi actuali demnitari, prin care Preşedintele interimar al R. Moldova Marian Lupu, Preşedintele raionului Dubăsari Grigore Polichinschi, primul Preşedinte al R. Moldova Mircea Snegur şi alţi invitaţi , participanţi, oaspeţi, etc. Secţia cultură mulţumeşte primarului de Cocieri pentru minunata sărbătoare petrecută  la nivel şi totodată pentru invitaţie.

      La 24 august  s. Coşniţa a fost organizat mitingul de comemorare la  monumentul eroilor căzuţi pe cîmpul de luptă în cel de-al II Război Mondial, eveniment consacrat marcării a 67 ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. La miting au participat Consiliul local Coşniţa, Colaboratorii Consiliului Raional în frunte cu Vicepreşedinţii raionului Dubăsari,

locuitorii satului Coşniţa şi alţi participanţi.

 

Sărbătorile Naţionale

       În incinta Sălii Festive a Casei de Cultură din satul Doroţcaia  la 25 august, ora 16.00. a avut loc Adunarea Solemnă şi Concertul Festiv dedicat „Zilei Republicii”- 20 ani de la Proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Această zi din istoria ţării va rămîne ca una ce a marcat profund întreg circuitul evenimentelor, readucînd ţării noastre statutul de ţară independentă şi suverană, care a putut să-şi exprime libera dorinţă de a trăi după principiile democraţiei şi a pluralităţi, de a conlucra şi colabora cu comunitatea mondială, de a-şi onora în veci atributele statalităţii: drapelul, stema, imnul republicii şi limba de stat. Ca de fiecare dată, evenimentul a demarat cu onorarea drapelelor  RM,  a raionului Dubăsari şi imnul ţării. Aşa cum se cuvine unui adevărat gospodar, Preşedintele de raion, care este şi cetăţean de onoare al raionului Dubăsari a fost primul, care a ţinut să adreseze un mesaj de felicitare tuturor celor prezenţi în sală. Rînd pe rînd au urcat în scenă şi alţi invitaţi. După încheierea adunării solemne, spectatorii au urmărit un concert organizat de către Secţia cultură cu participarea interpreţilor şi colectivelor din raion. Ansamblul de dans modern „Strikt dance” din localitatea Doroţcaia au uimit publicul, dînd dovadă de individualitate, aceştia au jucat dansul tricolorului- un număr colorat, dinamic şi destul de ingenios. Ansamblul folcloric de copii de la Concordea  satul Pîrîta au demonstrat că obiceiurile şi tradiţiile neamului se împletesc cu cîntecul folcloric. În acea seară specială, publicul a avut parte de minunata şi  tînăra pereche de dansatori profesionişti  ai ansamblului de dans "Codreanca” Alexandru şi Oxana  care ne-au distrat privirile cu două numere de dans în ritmuri moderne .

       Cu braţele deschise a fost întîmpinată în scenă Orchestra raională de muzică populară „Gheorghe Murgu”, talentaţi, profesionişti, pasionaţi de muzică  şi promotori adevăraţi ai culturii, muzicienii au interpretat cu fervoare melodii speciale, iar publicul a fredonat ritmic toate melodiile din repertoriul orchestrei, dînd tonul bunei dispoziţii. Şi-a demostrat calităţile vocale interpreta de muzică uşoară Doina Pîslari, s.Holercani cu piesa „Du-mă în Moldova mea”.

    Pe tot parcursul manifesaţiei, doritorii au avut şansa să admire holul casei de cultură  care a fost  împodobit cu  expoziţiile extraordinar de frumoase  asigurate  de meşterii populari amatori din raion (picturi, sculpturi, croşetării, broderii, compoziţii din pănuşi etc.) La organizarea expoziţiei au contribuit: Eugenia Procop, şeful bibliotecii publice din s. Molovata; Casa de Cultură din Molovata Nouă; Galina Malin şi Maria Verlan, şefele bibliotecilor publice din comuna Coşniţa; Viorica Bacioi, director al Liceului Teoretic s. Doroţcaia;   elevii Şcolii de Arte din s.Doroţcaia la clasa pictură; lucrătorii casei de cultură s. Doroţcaia.Le mulţumim tuturor pentru o colaborare frumoasă.   Să fie pace în toată lumea, pentru că  pacea adevărată nu există decît în independenţa popoarelor.  La Mulţi Ani Republica Moldova!

      27 august, ora 10.00 a avut loc un miting de comemorare la monumentul eroilor de la tragicul război de pe Nistru. Evenimentul a demarat cu un cuvînt de felicitare venit din partea vicepreşedintelui de raion, dna Maria Jimbei, de asemenea cu mesaje de comemorare au venit: Dl Alexandru Leşan, primarul comunei Coşniţa; Anatol Cibotenco, preşedintele asociaţiei teritoriale al veteranilor de război din 1992, platoul Coşniţa; Gheorghe Guşan, reprezentantul forţelor de  menţinere a păcii; Cristina Cazac, eleva liceului „I. Creangă” c. Coşniţa; combatanţii; copii; părinţi etc. Veteranii care au luptat pentru Patrie, pentru integritatea Republicii Moldova, cei care au trecut prin gloanţe pentru a ne oferi şansa de a avea un viitor li s-au oferit insigna „Veteran al războiului”.

     Orchestra raională de muzică populară „Gheorghe Murgu” la data de 27 august 2011 a avut ocazia să-şi demonstreze încă o dată talentul, profisionalismul, pasionarea de muzică şi promotori adevăraţi ai culturii. Muzicienii au interpretat cu fervoare melodii speciale  pe Piaţa Marii Adunări Naţionale or. Chişinău la  manifestaţia naţională dedivcată marcării 20 ani de la Proclamarea Independenţei RM.

       În toate localităţile raionului Dubăsari s-au desfăţurat acţiuni dedicate marcării a 67 ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist, începînd cu zilele 24-28 august 2011. Au fost organizate şi desfăţurate mitinguri de comemorare a eroilor căzuţi în cel de-al II-a Război Mondial; depuneri de flori la monumentele eroilor; concursuri; măsuri sportive; concerte festive; victorine literare; expoziţii de carte şi documente istorice; hora satului; discotecă.

     Doamna Eugenia Procop meşter amator din s. Molovata la 28 august a fost delegată de către Secţia cultură la Sărbătoarea meşterilor populari „La Poalele Ţiglei” organizată de către Secţia cultură raionul Ialoveni s. Văsieni, în anturajul muzeului de istorie şi etnografie „Anatol Candu”. Meşterul amator s-a întors cu diplomă de menţiune şi medalie de participare.

    Ansamblul folcloric „Cociereanca” din c. Cocieri a avut onoarea de a participa la 28 august 2011 la  Festivalului Naţional al formaţiilor folclorice „La poale de Codru” organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a patrimoniului Cultural Imaterial şi Secţia cultură raionul Străşeni s. Căpriana. La care colectivul s-a întors cu experienţă nouă şi diplomă de  participare.

      La 29 august cînd în calendarul ortodox este sărbătorită Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul iar în satul s. Corjova s-a  sărbătorit hramul satului unde au fost  invitaţi colectivul artiştilor amatori de la casa de cultură s. Doroţcaia Au uimit publicul prin individualitate, perseverenţă şi profesionalism,  au avut o prestaţie de succes, iar spectatorii veniţi în centrul satului  i-au primit cu  forfote de aplauze.   

     Sărbătoarea Naţională "Limba Noastră” s-a organizat  în toate bibliotecile publice şi pentru copii din raion cu expoziţii de carte, victorine literare, concursuri, etc.

 

„Sonorităţile Independenţei”

        S-a încheiat luna cu desfăşurarea Festivalul raional de muzică uşoară „Sonorităţile Independenţei” cu participarea ansamblurilor vocal-instrumentale cu titlul „model” din raion petrecut la 27 august 2011, ora 20.00 pe Piaţa Păcii Centrul Coşniţa organizat de către Secţia cultură cu sprijinul Consiliului raional Dubăsari şi Preşedintele raionului Grigore Policinschi.

           Evenimentul a fost deschis de către Mariana şi Victor, o pereche de prezentatori foarte drăguţi, cu simţul umorului, care au adus în scenă zîmbetul şi buna dispoziţie.

           Formaţia „RetroRomantica” împreună cu formaţia de muzică uşoară „Integro” din comuna Coşniţa au fost primii care au evoluat în Piaţa Păcii, au  distrat publicul cu melodii vesele.  Formaţia de muzică uşoară „Miracol” din localitatea Doroţcaia  ca de obicei au fost foarte veseli şi plini de viaţă, soţii  Tatiana şi Sergiu Grigoriev,  cele două inimi gemene, au cîntat în unison melodii de dragoste şi dor, inchinate Patriei. Am dansat şi am cîntat împreună cu Sergiu, Doina  Pîslari şi Ghenadie Bejan, formaţia „Timpul”. Pentru prima dată au evaluat pe şcenă mare formaţia „Suflet deschis” în componenţa a şase domniţe talentate şi pasionate de muzică instrumentală fiind originale din s. Doroţcaia. Fetele din formaţie au trecut peste emoţiile adunate avînd o grupă de suporteri bine prigătiţi. La sfîrşitul festivalului a venit timpul şi pentru rock, iar cei mai potriviţi pentru acest gen de muzică sunt băieţii din formaţia „Meridian+Paralela 42”, din satul Pîrîta.

Participanţii la festival s-au arătat plăcut surprinşi de nivelul de organizare a Evenimentului, mulţi dintre ei au afirmat că se află pentru prima oară la un asemenea concert. Surpriză Preşedintelui raionului, Grigore Policinschi a luat start între orele 22.00-23.00, Cerul a fost împînzit cu focuri de artificii, mii de luminiţe au colorat întunericul, iar cei prezenţi în piaţă nu şi-au putut ascunde fascinaţia. La sfîrşitul Festivalului, fiecare formaţie de muzică uşoară a fost menţionată cu cîte o diplomă şi daruri. Diplomele şi cadourile au fost oferite de către Preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi în comun cu Şeful Secţiei Cultură, dna Valentina Semionov. Festivalul raional „Sonorităţile Independenţei” a continuat cu o discotecă în aer liber, organizată de către directorul artistic al casei de cultură c.Coşniţa, Svetlana Chiriţa. Seara s-a dovedit a fi una specială, cu muzică bună, dispoziţie extraordinară, feţe zîmbitoare , un cer senin şi pace-n lume!


Elena Pavlov,specialist pricipal Secţia cultură

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Cultura bogată în evenimente - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta