Harta site-ului
Ajutor
Creştini, Crăciunul soseşte !!!
Creştini, Crăciunul soseşte !!!

Cred ca cea mai frumoasă şi mai iubită de cei mici si mari, săraci sau bogaţi este sărbătoarea Crăciunului. Veche de peste două milenii, răspîndită pe tot globul, cea mai importantă sărbătoare a creştinilor este asteptată cu emoţie şi bucurie. Crăciunul este asociat cu feeria iernii, cu puritatea zăpezii şi este o sărbătoare emoţionantă. Semnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioşi, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului. Prin naştere se perpetuează specia umană şi viaţa devine veşnică. În aceste zile suntem mai buni, mai veseli, mai sănătoşi şi mai umani. Fiecare om, copil sau bătrân, îşi aminteşte cu plăcere sărbătorile de Crăciun şi momentele speciale pe care le-a trăit. Copiii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun în faţa căruia recunosc fără teamă dacă au fost cuminţi sau au făcut năzbâtii. Ei ştiu că Moşul este iertător şi le aduce daruri mai ales dacă spun o poezie sau cîntă o colindă. În feerica seară de Crăciun sunt emoţionante colindele care vestesc naşterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu să mântuiască oamenii de păcate, ură, invidie… 
Copiii merg cu colindul din casă în casă, înfruntă gerul, zăpadă, cântă cu veselie, cu însufleţire chiar dacă au năsucurile îngheţate şi primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.  Sărbătorile de Crăciun sunt minunate mai ales în sate unde se respectă tradiţiile străvechi. Peisajul de iarnă este emoţionant: căsuţele sunt luminate, prin geamuri licăresc lumânări şi globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunătăţi tradiţionale: pampuşte, sarmale, colaci, cozonaci, mîncare pregătită în cuptor. Amintirile sărbătorilor de Crăciun din copilărie ne întristează uneori pentru că realizam că nu putem da timpul înapoi, dar e minunat să primim în casele noastre cu lacrimi de emoţie în ochi pe copiii şi nepoţii noştri care ne urează tot ce e mai frumos şi ne încălzesc sufletele cu veselia şi tinereţea lor. 
 Sărbătoarea Crăciunului este anunţată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti Naşterea Mântuitorului. De asemenea, o veche tradiție este „mersul cu icoana”, un fel de colindat care se face de către preoții comunităţii locale cu icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele şi creştinii. Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate, închinate Crăciunului și Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului. Evocând momentul când, la naşterea lui Iisus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul nașterii, copiii - câte trei, ca cei trei magi - merg din casă în casă cântând colindul „Steaua sus răsare...”, purtând cu ei o stea. Ajunul Crăciunului începe cu colindul „Bună dimineaţa la Moş Ajun!”, casele frumos împodobite își primesc colindătorii. Aceştia sunt răsplătiţi de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri şi chiar bani. Unele cântece de colindat au fost realizate de compozitori de muzică cultă, cum ar fi: „Iată vin colindătorii” de Tiberiu Brediceanu, „O, ce veste minunată” de D.G. Kiriac, „Domnuleţ şi Domn în cer” de Gheorghe Cucu. 

Dragi gospodari, vă felicităm pe toţi cu sfînta sărbătoare a crăciunului, vă dorim căldură în suflete, pace şi belşug în case, sănătate şi fericire în familiile dvs, iar seara crăciunului să vă găsească pe toţi strînşi grămăjoară la masa de sărbătoare!!!! La Mulţi Ani!!!!!

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Creştini, Crăciunul soseşte !!! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta