Harta site-ului
Ajutor
Corupţia – o problemă stringentă a societăţii moldave
Corupţia – o problemă stringentă a societăţii moldave

Corupţia reprezintă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Corupţia vizează un ansamblu de activităţi imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu funcții de conducere sau care exercită un rol public, ci și de diverse grupuri şi organizaţii, publice sau private, în scopul obţinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrîngere, şantaj, înşelăciune, mituire, cumpărare, intimidare. Prezenţa unui nivel înalt al corupţiei distruge echilibrul pieţei financiare, rata crescîndă a dobînzii nu reuşeşte să acopere riscurile pieţei şi descurajează investiţiile, atît străine,cît şi cele interne. Corupţia aduce un impact de destabilizare în oricare economie.

În acest scop, pe data de 30 octombrie, Centrul Naţional Anticorupţie a desfăşurat şedinţa Grupului de Monitorizare a Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011 – 2015, în cadrul căreia a participat şi preşedintele raionului dl Grigore POLICINSCHI, membru al grupului respectiv. Grupului de monitorizare îi revine rolul principal în procesul de monitorizare şi de evaluare a Strategiei şi a componentelor anticorupţie prevăzute în alte documente de politici sectoriale.

Subiectul şedinţei a vizat prezentarea rapoartelor Serviciului de Informaţie şi Securitate, Curţii de Conturi şi Consiliului Superior al Magistraturii asupra implementării Planului de acţiuni pe anii 2012 – 2013 a Strategiei Naţionale Anticorupţie. În ciuda reformelor menite să distrugă fenomenul corupţiei, acest flagel înfloreşte în Moldova. Acest fapt a fost demonstrat în raportul Centrului Anticorupţie, prezentat. Astfel, în primele patru luni ale anului, s-au înregistrat peste 530 de cazuri de corupţie, cu aproximativ 50 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut şi cu 71 la sută mai mult decât în 2009.

În cadrul şedinţei a fost prezentat şi studiul efectuat de experţii de la Transparency International Moldova, în care au abordat 2 aspecte primordiale – cele mai corupte instituţii din Moldova şi salariile care ar trebui să le aibă funcţionarii pentru a nu lua mită. Studiul s-a efectuat pe baza intervievării a 1100 de familii şi 490 oameni de afaceri. Astfel, conform rezultatelor, s-a menţionat că cele mai corupte instituţii din ţară sînt justiţia, poliţia, serviciul vamal, spitalele şi şcolile. De cealaltă parte: armata, cultura, agricultura, businessul privat şi reprezentanţele diplomatice sînt cele mai incoruptibile

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Corupţia – o problemă stringentă a societăţii moldave - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta