Harta site-ului
Ajutor
Controlul populaţiei de cîini fără stăpîn – Controlul Rabiei
Controlul populaţiei de cîini fără stăpîn – Controlul Rabiei

La fel ca în mai multe alte ţări ale lumii, cîinii abandonaţi reprezintă un flagel cu grave consecinţe atît în ceea ce priveşte animalele însele, cît şi societatea în general. Populaţiile de cîini fără stăpîn nu pot fi controlate din punct de vedere al sănătăţii. Calitatea vieţii acestora este, în general, deplorabilă, de obicei sunt subnutriţi şi se reproduc în mod exponenţial. Din păcate, aceşti cîini creează probleme şi produc poluare atît în oraşe, cît şi în zonele rurale. Ei pot deveni un pericol pentru oameni, atît adulţi, cît şi copii, deoarece aceştea se organizează în haite, pot deveni agresivi şi pot provoca muşcături oamenilor, pot provoca acidente rutiere şi de asemenea sunt purtătorii unor boli transmisibile de la animale la om, precum RABIA.
Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari aduce la cunoştinţă că rabia este o boala virală care se transmite de la animale la oameni (zoonoză) şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcînd Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcatură sau zgârietură).
Anual decedează de rabie circa 55.000 de oameni (mai ales în Africa şi Asia), 40% din cei muşcaţi de un animal rabigen sunt copii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane.
Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice. Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor cîinilor.
Recomandări STSA Dubăsari pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie:
  • Vaccinaţi împotriva rabiei animalele de companie.
  • Evitaţi contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpîn.
  • Învăţaţi copiii să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
  • În situaţia în care este observat un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale.
  • Dacă aţi fost muşcat de un animal, solicitaţi de urgenţă ajutor medical.
  • Dacă animalul de companie a fost muşcat – adresaţi-vă medicului veterinar pentru tratament şi îngrijire.
În caz de suspiciune a unui animal la rabie apelaţi la specialiştii veterinari din cadrul Subdiviziunii Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor Dubăsari , tel: 0248-55-280; 0248-55-450; 0248-43-149.
Fiţi un stăpîn responsabil, nu vă abandonaţi cîinele în stradă!!!
 
Alexandru SPIRIDONOV,
Şef Subdiviziune teritorială
DRSA Dubăsari

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Controlul populaţiei de cîini fără stăpîn – Controlul Rabiei - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta