Harta site-ului
Ajutor
Consolidarea terenurilor agricole
Consolidarea terenurilor agricole

Consolidarea terenurilor agricole reperezintă un proces important pentru dezvoltarea sectorului agricol, ce include un complex de măsuri organizatorice, juridice, economice şi cadastrale. Aceste măsuri au drept scop formarea unor masive sau terenuri compacte în spaţiu şi stabile în timp şi crearea unor condiţii optime pentru folosirea lor raţională după destinaţie.
Scopul activităţilor de consolidare a terenurilor agricole este sectorul agricol competitiv, bazat pe dimensiunile şi forma parcelelor optimă, utilizarea eficientă şi conservarea resurselor naturale ce ar contribui la dezvoltarea rurală în ansamblu.
Stimularea procesului de consolidare a terenurilor agricole este susţinută prin măsura nr.9 a Regulamentului privind modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.
Obiectivul general constă în reducerea nivelului de fragmentare a terenurilor agricole, optimizarea dimensiunilor şi majorarea suprafeţelor exploataţiilor agricole.
Obiectivele specifice sînt următoarele:
1) dezvoltarea durabilă a sectorului agricol;
2) creşterea productivităţii şi a competitivităţii agriculturii;
3) reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei rurale;
4) dezvoltarea infrastructurii rurale;
5) utilizarea eficientă a resurselor naturale şi conservarea mediului ambiant.
Domeniul de acţiune.
Sprijinul este acordat producătorilor agricoli pentru compensarea parţială a costurilor ce ţin de autentificarea notarială a contractelor de înstrăinare a terenurilor agricole (vînzare-cumpărare, schimb, donaţie), de taxa de stat la autentificarea contractelor respective şi de înregistrare a contractelor date la oficiile cadastrale teritoriale, inclusiv a lucrărilor cadastrale, în cazul comasărilor în vederea formării unui singur bun imobil.
Sprijinul va fi acordat în cadrul prezentei măsuri producătorilor agricoli care au consolidat, începînd cu 1 noiembrie a anului precedent cel puţin 3 parcele de teren, fiind adiacente una faţă de alta, prin metoda vînzării-cumpărării, schimbului, donaţiei, inclusiv care au efectuat comasarea a cel puţin 3 parcele de teren agricol, în vederea formării unui singur bun imobil.
Subvenţia acordată în cazul prezentei măsuri constituie 50% din:
1) taxa de stat şi plata pentru serviciile notariale, la autentificarea notarială a contractelor de vînzare-cumpărare, schimb, donaţie a terenurilor agricole, precum şi cheltuielile de înregistrare a contractelor menţionate, la oficiile cadastrale teritoriale, dar nu mai mult de 400 lei pentru o tranzacţie cu o parcelă de teren agricol;
2) costul lucrărilor cadastrale în cazul comasării, în vederea formării unui singur bun imobil, dar nu mai mult de 500 lei per parcelă, pentru un număr de cel mult 10 parcele şi nu mai mult de 300 lei pentru un număr mai mare  de 10 parcele comasate.
Suma totală a subvenţiei pe care o poate solicita un producător agricol în cadrul prezentei măsuri constituie 100 mii lei.
Documentele solicitate suplimentar la obţinerea sprijinului pentru consolidarea terenului agricol:
1) copia de pe contractul de înstrăinare a terenului cu parafa de înregistrare a acestuia la oficiul cadastral teritorial;
2) copia de pe ordinul de plată pentru autentificarea notarială a contractului;
3) copia de pe ordinul de plată pentru taxa de stat;
4) copia de pe ordinul de plată pentru înregistrarea contractului la oficiul cadastral teritorial, precum şi pentru costul lucrărilor cadastrale privind comasarea terenurilor agricole;
5) copia de pe proiectul de comasare (decizia de formare a bunului imobil şi planul cadastral sau geometric al bunului imobil format), cu parafa de înregistrare a acestuia la oficiul cadastral teritorial.
Beneficiarul de subvenţie destinată compensării costurilor la consolidarea terenurilor agricole nu este în drept să înstrăineze timp de 3 ani, din data semnării contractului de acordare a sprijinului financiar, parcelele de teren, pentru care iau fost compensate o parte din cheltuielile tranzacţionale. În caz de înstrăinare, beneficiarul este obligat să restituie suma subvenţiei.
 

  Mihail BERZAN
         Specialist principal DAC 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Consolidarea terenurilor agricole - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta