Harta site-ului
Ajutor
Consfătuirea națională a directorilor instituțiilor din domeniul culturii tradiționale și al patrimoniului cultural imaterial
Consfătuirea națională a directorilor instituțiilor din domeniul culturii tradiționale și al patrimoniului cultural imaterial

În perioada 17-18 iunie, Ministerul culturii România și Institutului Național al patrimoniului în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional Iași, a organizat Simpozionul ”Consfătuirea națională a directorilor instituțiilor din domeniul culturii tradiționale și al patrimoniului cultural imaterial”, unde a participat și raionul Dubăsari. Obiectivele principale ale acestui simpozion au fost schimb de experiență între două centre cel Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, condus de Adrian Ardeleanu și  Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial Chișinău, condus de dna Diana Dicusarî și Direcțiile de cultură din România și Republica Moldova. Iar tematica primordială a fost: modalitățile de salvgardare a patrimoniului cultural immaterial, care este o prioritate națională și europeană, precum și căutarea unor parteneriate instituționale și modalități de finanțare.
În cadrul acestui simpozion fiecare participant a avut oportunitatea să scoată în lumină patrimoniul cultural din localități, să valorifice meșterii populari și să acumuleze noi parteneriate prin intermediul reprezentanților de centre. Fiecare raion a prezentat cîte o mică informație despre potențialul patrimoniului cultural din raion. Raionul Dubăsari la rîndul său, de asemenea a prezentat tezaurul colectivelor artistice, a creației populare și nu în ultimul rînd, tezaurul uman imaterial al raionului. 
Dorința noastră este să salvgardăm patrimoniul cultural din raionul Dubăsari, prin participarea la diverse festivaluri internaționale, promovînd imaginea raionului și localităților bogate în oameni de cultură.
 Întrunirea data a fost organizată la cel mai înalt nivel, și foarte călduros. Iar dat fiind faptul că promovăm aceleași valori, același patrimoniu pe care l-am primit moștenire, este obligațiunea noastră să stimulăm promovarea culturii, să păstrăm tradițiile și patrimoniul imaterial pentru generațiile următoare.
Participarea la astfel de întruniri este benefică și de bun augur, prin simplul fapt că ajută la promovarea tezaurului cultural și realizarea unui schimb de experiență care aduce colaborări și rezultate fructuoase. Cultura, este domeniul și ramura care merită atît atenție cît și muncă asiduă prin promovare, susținere, aprecierea artiștilor și meșterilor care depun tot efortul pentru a dărui lucrări demne de admirație. Societatea este mereu în căutarea frumosului, de aceea cultura este tot ce avem, deoarece un popor fără cultură nu are viitor. 

Șef Direcție cultură și turism, Valentina Semionov

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Consfătuirea națională a directorilor instituțiilor din domeniul culturii tradiționale și al patrimoniului cultural imaterial - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta