Harta site-ului
Ajutor
Conlucrarea eficientă cu serviciile raionale o prirogativă importantă pentru conducerea raionului
Conlucrarea eficientă cu serviciile raionale o prirogativă importantă pentru conducerea raionului

Ieri, 20 decembrie, conducerea raionului Dubăsari a participat la ședința de lucru cu serviciile raionale, desconcentrate și descentralizate în teritoriu, precum și conducătorii administrațiilor publice locale.
Ședința a fost prezidată de șef-adjunct al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, dna Natalia BUJOR.
La întrunirea dată, președintele raionului Dubăsari, dl Sergiu GRIGORIEV, a venit cu un cuvânt de salut față de cei prezenți: ,,Vă salut dragi colegi, primari, conducători. Astăzi, vin în fața dvoastră ca să vă asigur despre disponibilitatea și deschiderea mea în calitate de președinte pentru o conlucrare eficientă în continuare, întru soluționarea promptă a oricărei probleme abordate de cetățeni în teritoriu”.
De asemenea, și vicepreședinții raionului dnii Gurii ISAC și Alexandru REUL, au îndemnat serviciile desconcentrate și descentralizate să fie deschese spre comunicare și implicare pentru o activitate viabilă a serviciilor prestate ale căror reprezentanți în teritoriul raionului Dubăsari sunt.
Alte întrebări discutate în cadrul ședinței s-au referit la recensământil populației 2024, subiect expus de dna Eugenia Isaicul șef al Serviciului pentru statistică.
Secretarul Consiliului raional Dubăsari, dna Maria JIMBEI, a adus la cunoștința primarilor despre oportunitățile de finanțare nerambrusabilă. Guvernul Republicii Moldova recent a aprobat proiectele de ratificare a trei Acorduri de finanțare pentru programele Interreg 2021-2027, finanțate din fondul UE NDICI (Instrumentul de Vecinătate, Cooperare pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională). 
77,3 milioane de euro, sub formă de grant, pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor din zona transfrontalieră din Moldova și România (4 județe). Investițiile sunt destinate pentru finanțarea comunităților verzi, dezvoltare socială și cooperare în zona transfrontalieră, cu o cofinanțare minimă din partea beneficiarilor de 10%. Finanțarea va fi disponibilă în baza programului Interreg VI-A NEXT România – Republica Moldova.
Alte 215 milioane de euro vor putea fi accesate de cele 14 țări participante în cadrul Programului Regiunea Dunărea Interreg IV-B. Programul va investi în competitivitate și intelegență, comunități verzi, dezvoltare socială a Dunării și o mai bună guvernanță a cooperării în regiunea Dunării, cu o cofinanțare minimă din partea beneficiarilor de 20%.
Pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor din regiunea Bazinului Mării Negre (7 țări) prin creștere economică sustenabilă și protecția în comun a mediului Comisia Europeană va acorda 65 milioane de euro prin programul Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre, cu o cofinanțare minimă din partea beneficiarilor de 10%.
Resursele vor putea fi accesate de beneficiarii din Republica Moldova după ratificarea de către Parlament a Acordului de finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației al României pentru Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, Acordului de finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și Oficiul Prim-ministrului Ungariei pentru Programul Regiunii Dunărea Interreg IV-B 2021—2027, Acordului de Finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației al României pentru Programul Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027, toate trei fiind semnate la 11 august 2023.
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Conlucrarea eficientă cu serviciile raionale o prirogativă importantă pentru conducerea raionului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta