Harta site-ului
Ajutor
Conferinţa pedagogică
Conferinţa pedagogică

Pe data de 19 august curent, în incinta Casei de Cultură din s. Doroţcaia s-a desfăşurat Conferinţa pedagogică cu genericul „Managementul  Schimbării în contextul şcolii prietenoase copilul”, organizată de către Direcţia Generală Învăţămînt, Tineret şi Sport. Scopul fiind orientarea metodologică a activităţii unităţilor şcolare şi a personalului didactic spre schimbare – fenomen inevitabil în acceleraţie continuă, unică constantă, condiţie şi consecinţă a progresului. Întru respectarea tradiţiilor moldoveneşti, toţi invitaţii au fost întîlniţi cu pîine şi sare, fapt ce a servit drept familiarizarea cadrelor didactice din raion, care a continuat printr-o expoziţie de fotografii şi elemente decorative modelate din pănuşe, hîrtie, zdrenţe, lînă şi croşeturi.

Conferinţa a început cu un mesaj de salut din partea preşedintelui raionului Dubăsari Gr. Policinschi, moderator al conferinţei cadrelor didactice din raion. Raportul „Managmentul schimbării în contextul şcolii prietenoase copilului” a fost elaborat de către Braducean L., director general al DGÎTS  Dubăsari. Ca participanţi au fost cadre didactice, cadre de conducere din instituţiile de învăţămînt şi educaţie din raionul Dubăsari. Timp de 6 ore, aceştea au avut parte de mai multe acţiuni în comun şi anume: şedinţa în plen, conferinţa, dezbateri, comunicare şi informare despre obiectivele prioritare 2011-2012. Prima şi a doua parte a conferinţei a cuprins expunerea propunerilor în urma desfăşurării atelierelor din data de 16 august curent. Acestea au cuprins opt subiecte la care s-au implicat în parte învăţămîntul preşcolar, psihologii şcolari, directorii adjuncţi pe educaţie, învăţămîntul primar, directorii adjuncţi pe instruire, managerii instituţiilor preuniversitare, consiliul de tineret şi primarii localităţilor din r. Dubăsari.

Întrunirea pedagogilor se desfăşoară anual la sfîrşitul lunii agust, înainte de noul an şcolar, pentru a aduce la cunoştinţa tuturor cadrelor didactice din raionul Dubăsari, realizările instituţiilor pe parcursul anului precedent şi planurile pentru activitate în anul care vine.Unii profesori vin cu cîteva doleanţe, exprimate astfel: „Nişte condiţii de muncă mai bune, o atitudine pozitivă a guvernului şi a preşidenţiei faţă de noi. Aş vrea să trec cursurile de perfecţionare, de care anul trecut am fost lipsită. Elevii mei sunt foarte cointeresaţi să înveţe, iar acest fapt este foarte binevenit”, spune Costicu Nadejda, profesoară de istorie la gimnaziul din s. Ustia. „ Activez nu de prea mult timp, însă pot spune că copiilor le este dragă cartea. Noul an de învăţămînt doresc să fie mult mai uşor, cu elevi cuminţi şi salariu la timp”, menţionează Lungu Veronica, profesoară de matematică la L. T. „Vlad Ioviţă” din s. Cocieri. „ Anul trecut multă atenţie s-a atras la reparaţia şcolii sportive, la care m-am implicat cu mult spor. Respectiv, am participat la fotbal pe plajă, unde am luat locul II pe republică. Pentru anul care vine ne dorim să participăm la fotbal mare pe republică, însă pentru realizarea acestui fapt este nevoie de finanţare şi susţinere din partea conducerii. Tăria de caracter şi răbdarea este un pas spre succes”, a adăugat Craijdan Alexei, profesor de educaţie fizică şi antrenor de fotbal la şcoala sportivă din s. Pîrîta.

„ Şcoala pentru tinerii specialişti este o temelie pentru viitorii paşi. Mulţi fug de această temelie de profesor, pentru că este una responsabilă. Pe parcursul anului precedent am reuşit să participăm cu copiii din L. T. „M. Eminescu”, or. Dubăsari, la diferite olimpiade la informatică, concursuri internaţionale, la care am obţinut doar menţiuni. Pe viitor sperăm că întradevăr vom duce faima atît a  raionului Dubăsari cît şi a întregii republici, iar tinerii specialişti să nu fugă de localităţile noastre, ci dimpotrivă, pentru că veşnicia s-a început la sat. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne trimită de sus multă inspiraţie, răbdare şi entuziasm”, spune Grigoraşenco Mariana, profesoară de informatica la L. T. „M. Eminescu”.  „ Îmi încep activitatea ca tînăr specialist, profesor de educaţia fizică la gimnaziul din s. Corjova. Respectiv, mă aştept la multe realizări frumoase, perfecţionare în domeniul care voi activa şi noi relaţii profesionale”, susţine Bolgari Dumitru, absolvent al Universităţii de stat din Tiraspol.

Finalul conferinţei s-a marcat prin prezentarea obiectivelor prioritare 2011-2012, ce a cuprins: - sensibilizarea participanţilor Conferinţei la necesitatea şi oportunităţile de îmbunătăţire a performanţilor,- sesizarea tendinţelor generale ale schimbărilor în domeniu la nivel global şi local, - susţinerea iniţiativelor locale, dezvoltărilor adaptate la o multitudine de nevoi, - accentuarea tendinţei de egalizare a şanselor de reuşită în instruire vizînd posibilitatea fiecărui elev şi alte obiective de referinţă.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Conferinţa pedagogică - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta