Harta site-ului
Ajutor
Conferinţă de presă - Rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru”
Conferinţă de presă - Rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru”

La data de 17 februarie curent, reprezentanţii Consiliului raional Dubăsari, dna Lilia Cazac, şef Direcţia dezvoltare economică şi relaţii transfrontaliere, dra Ana Ilievici, specialist în cadrul aceleiaşi direcţii şi dna Marina Lupaşco, şef Serviciu informare şi transparenţă, au participat la o nouă conferinţă de presă, în cadrul căreia au fost aduse la cunoştinţă rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru”, care a fost petrecută în oraşul Ocniţa.

În cadrul conferinţei au fost prezentate şi aduse la cunoştinţă celor peste 60 de reprezentanţi, atît despre rezultatele realizării proiectului menţionat mai sus, dar şi recomandările înaintate organelor de conducere şi organizaţiilor internaţionale întru susţinerea şi dezvoltarea bussinesului mic şi mijlociu al Euroregiunii ,,Nistru”. Aceste recomandări au fost iniţiate în rezultatul vizitelor întreprinse, studierii problemelor şi cerinţelor venite din partea antreprenorilor, ca urmare aceştia să aibă ieşire la piaţa europeană (îmbunătăţirea calităţii produselor, de introducere a noilor tehnologii în procesul de producere).

Proiectul dat a parcurs mai multe etape  de talie internaţională ca: conferinţa organizată în oraşul Şoldăneşti (13-14 noiembrie 2014), a fost organizată o deplasare la Polonia pentru a face un schimb de experienţă şi susţinerea autorităţilor întru afacerile de comerţ şi industrie, a bussinesului mic şi mijlociu în Republica Polonă şi masa rotundă cate a fost petrcută în oraşul Viniţa (22 ianuarie 2015).

,,Scopul general al proiectului dat a fost de a familiariza delegaţia moldo-ucraineană cu mecanismul întrebuinţat în Republica Polonă, cîntru susţinerea bussinesului mic şi mijlociu. În Republica Polonă aceste mecanisme funcţionează atît în plan consultativ cît şi instituţional” a precizat dl Serghei Tatuseac preşedintele Euroregiunii Nistru. De asemenea, dl Tatuseac a accentuat că în Republica Polonă o atenţie sporită este acordată inovaţiilor şi tehnologiilor. Totodată dumnealui a remarcat că ,,datorită acestui proiect, noi putem să elaborăm scopurile strategice pentru dezvoltarea proiectelor întru susţinerea antreprenoriatului, atît pentru Ucraina, cît şi pentru Republica Moldova”.

Coordonatorul proiectului dna Natalia Ghijco, a făcut o prezentare în power point, unde a prezentat practicile care deja se implementează în Republica Polonă în vederea susţinerii businessului mic şi mijlociu. Dumneaei a menţionat că în cadrul elaborării recomandărilor  factorii de decizie au servit cei 250 de participanţi şi anume acest format a stimulat procesul de a pune în  discuţie anumite concepte, iar agenţii economici au înaintat problemele cu care se confruntă în dezvoltarea potenţialului economic-recomandările fiind căile de soluţionare şi totodată de susţinere a antreprenoriatului.

În cadrul proiectului se planifică a fi inaugurate 6 centre (3 în Ucraina şi 3 în Republica Moldova), care vor presta servicii, consultaţii întru susţinerea agenţilor economici. La solicitarea antreprenorilor vor fi organizate conferinţe cu participarea agenţilor economici şi experţilor din Ucraina.

La final dl Tatuseac a subliniat că ,,este foarte important ca recomandările elaborate să fie luate în esenţă de către structurile politice. Pentru noi este important ca să nu le încurcăm agenţilor economici dar să susţinem orice ideie venită din partea lor”.

Proiectul ,,Dezvoltarea potenţialului economic al euroregiunii ,,Nistru”, este realizat de organizaţia internaţională “Centrul regional transfrontalier de cooperare a Euroregiunii “Nistru” de comun acord cu Programul UNDP “Consolidarea măsurilor de încredere între ambele maluri”.

Marina Lupaşco, şef Serviciu informare şi transparenţă

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Conferinţă de presă - Rezultatele realizării proiectului ,,Dezvoltarea potenţialului economic al Euroregiunii ,,Nistru” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta