Harta site-ului
Ajutor
Conducerea raionului stabileşte noi relaţii de cooperare şi parteneriat cu parteneri externi, inclusiv din Ucraina
Conducerea raionului stabileşte noi relaţii de cooperare şi parteneriat cu parteneri externi, inclusiv din Ucraina

Preşedintele raionului Dubăsari, Grigore POLICINSCHI, a participat vineri 20 septembrie la cea de-a V reuniune a Euroregiunii „Nistru”, care a avut loc în Iampoli, regiunea Viniţa, Ucraina. Participarea raionului Dubăsari la lucrările acestei euroregiuni a urmat graţie invitaţiei dlui Victor SĂU, preşedintele raionului Soroca, vicepreşedintele euroregiunii şi dlui Vladimir VOLOŞIN, preşedintele administraţiei raionale Iampoli.

Constituirea Euroregiunii "Nistru” (aprobată la începutul lunii februarie curent) a fost o iniţiativă a Ucrainei, regiunea Viniţa, în scopul dezvoltării relaţiilor de bună vecinătate, parteneriat şi cooperării transfrontaliere, inclusiv prin aprofundarea relaţiilor economice şi comerciale, dezvoltarea cooperării în domeniul mediului, educaţiei, culturale, sociale, atragerea investiţiilor prin realizarea unor proiecte investiţionale transfrontaliere.

Euroregiunea "Nistru" presupune motivarea autorităţilor publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului să participe la atragerea fondurilor suplimentare, puse la dispoziţie de Comisia Europeană prin instrumentele de finanţare precum: Programul Operaţional trilateral România-Ucraina-Moldova (cu un buget de 126 mil.euro) şi Programul de Cooperare Transfrontalieră pentru Sud-Estul Europei (cu un buget pentru Moldova şi Ucraina de 2 mil.euro).

În prezent, din partea Republicii Moldova în cadrul euroregiunii „Nistru” fac parte 5 raioane: Soroca, Şoldăneşti, Floreşti, Rezina, Ocniţa şi regiunea Viniţa, din partea Ucrainei.

În cadrul acestei vizite, dl Gr. POLICINSCHI a avut întrevederi şi discuţii bilaterale cu preşedintele Euroregiunii „Nistru”, preşedintele Consilului regional Viniţa, dl Serghei TATUSYAK şi preşedintele administraţiei raionale Iampoli, dl Vladimir VOLOŞIN. În timpul discuţiilor a fost menţionat interesul pentru a dezvolta relaţii bilaterale dintre administraţiile unităţilor administrativ-teritoriale, pentru o cunoaştere mai bună a experienţei din domeniul atragerii investiţiilor în domeniul economic, infrastructură, inclusiv organizarea activităţilor de comunicare eficientă între administraţiile locale şi regionale cît şi cu autorităţile centrale, societatea civilă şi populaţie. Partea ucraineană şi-a expus interesul şi disponibilitatea de a contribui la susţinerea raionului Dubăsari pentru o eventuală aderare şi participare a acestuia la euroregiune. De asemenea, a fost menţionat interesul pentru o eventuală participare şi a reprezentanţilor administraţiilor raionale din regiunea transnistreană ce ar contribui la o stabilizare şi dezvoltare mai bună a situaţiei de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

În luarea sa de cuvînt din cadrul şedinţei plenare a euroregiunii, preşedintele raionului Grigore POLICINSCHI a mulţumit pentru invitaţie şi posibilitatea oferită de a participa în cadrul acestei reuniuni, inclusiv a exprimat disponibilitatea de a contribui la întărirea cooperării transfrontaliere în scopul dezvoltării social-economice şi a relaţiilor strînse de bună vecinătate şi parteneriat dintre raioanele de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Dumnealui a menţionat despre importanţa atragerii pentru participare şi a conducerii administraţiilor locale şi regionale  transnistrene, ceea ce ar contribui atît la o comunicare eficientă cît şi o îmbunătăţire simţitoare a vieţii cetăţenilor din ţările noastre. Printre principalele elemente fiind simplificarea procedurilor de deplasare a cetăţenilor, mărfurilor, capitalului prin hotarele administrative ale Moldovei şi Ucrainei, promovarea proiectelor comune pentru finanţare, organizarea centrelor comune de informare şi ajutor reciproc în caz de pericol ecologic, situaţii excepţionale provocate de avarii tehnogene sau calamităţi naturale. 

Dl preşedinte a menţionat de asemenea, că priorităţile Euroregiunii „Nistru” sînt în concordanţă perfectă cu priorităţile Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care presupun eforturi comune pentru depăşirea situaţiei provocate de criza economico-financiară mondială, respectarea drepturilor omului prin promovarea democraţiei locale şi regionale, relaţiilor transfrontaliere, inclusiv comunicarea şi dezvoltarea parteneriatelor interregionale.

Toţi participanţii şi-au expus regretul pentru faptul că autorităţile de la Tiraspol nu au participat la reuniune, ignorînd invitaţia părţii ucainene.

La finele adunării plenare, dl S. Tatusyak şi-a exprimat încrederea că la următoarea reuniune Euroregiunea „Nistru” în componenţa sa va avea un nou membru, şi anume raionul Dubăsari. Această ideie a fost susţinută de toţi membrii euroregiunii, inclusiv partenerii internaţionali din cadrul Uniunii Europene, prezenţi la şedinţa euroregiunii.

Preşedintele raionului Dubăsari a fost invitat pentru a participa în perioada 10 – 13 octombrie curent, împreună cu membrii delegaţiei Moldovei la lansarea oficială a Euroregiunii „Nistru”, ce va avea loc la Bruxell, Belgia.

 

Ec. Racoveţ

Şef Serviciul relaţii cu publicul

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Conducerea raionului stabileşte noi relaţii de cooperare şi parteneriat cu parteneri externi, inclusiv din Ucraina - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta