Harta site-ului
Ajutor
Conducerea Guvernului se informează despre problemele autorităţilor publice locale din prima sursă
Conducerea Guvernului se informează despre problemele autorităţilor publice locale din prima sursă

Preşedintele raionului Grigore POLICINSCHI a participat, astăzi 30 ianuarie, în cadrul şedinţei de lucru al Prim-ministrului Republicii Moldova Vlad FILAT cu conducătorii autorităţilor publice centrale şi locale.

În cadrul întrevederii s-a discutat despre problemele cu care se confruntă administraţia publică locală, executarea Bugetului pentru anul 2011, acţiunile planificate în cadrul Legii Bugetului pentru anul curent, situaţia din agricultură, dar şi cea creată ca urmare a temperaturilor joase din ultima perioadă.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav NEGRUŢĂ a prezentat o informaţie privind executarea Bugetului pentru anul 2011, menţionînd că majoritatea autorităţilor locale, cu excepţia a 9 unităţi administrativ - teritoriale, au îndeplinit prevederile legale prevăzute la acest capitol.

Ministrul Agriculturi şi Industriei Alimentare, Vasile BUMACOV a specificat că producţia agricolă în anul 2011 a crescut cu 4,6%, însă la unele culturi, ca de exemplu sfecla de zahăr, din cauza secetei a fost înregistrată o scădere. De asemenea, a mai precizat că din cele peste 180 mii ha de culturi de toamnă ar putea fi afectate de ger 30% din suprafeţe. Totodată, ministrul a precizat că în vederea asigurării rezervei necesare de grîu, statul urmează să achiziţioneze 10 mii tone.

Vasile BUMACOV a specificat că săptămîna viitoare în fiecare raion va fi efectuată o prezentare a Regulamentului privind subvenţionarea în agricultură, care constituie 400 mil . lei. El a solicitat reprezentanţilor din teritoriu să aplice la proiectele de finanţare în domeniul irigării, legumiculturii, zootehniei, construcţiei serelor şi vinificaţiei.

La rîndul lor, preşedinţii de raioane au menţionat că instituţiilor sociale din teritoriu sînt pregătite pentru a înfrunta condiţiile climaterice nefavorabile, precizînd că nu există probleme în cea ce priveşte asigurarea acestora cu combustibil.

Ei s-au interesat despre posibilitatea finalizării obiectivelor sociale, care nu au găsit finanţare conform noii Legi ai Bugetului de Stat, desfăşurării proiectelor de dezvoltare regională, modul de aplicare la proiectele de eficienţă energetică şi au solicitat ajutor în domeniul combaterii salarizării la negru.

Prim-ministrul Vlad FILAT a subliniat că în anul curent sînt incluse resurse financiare considerabile în fondurile de dezvoltare. Astfel, fondul de dezvoltare regională constituie 174 mil. lei, fondul de eficienţă energetică - 179 mil. lei, fondul rutier - 1 mlrd. 24 mil. lei, fondul ecologic - 210 mil. lei. În legătură cu aceasta, Premierul a solicitat autorităţilor locale o implicarea mai activă în accesarea fondurilor respective, surse care urmează să fie utilizate în folosul comunităţilor.

Vlad FILAT a cerut autorităţilor centrale să ofere asistenţa necesară la elaborarea proiectelor de către reprezentanţii administraţie publice locale.

Premierul a menţionat posibilitatea alocării finanţării necesare la finalizarea obiectivelor sociale la efectuarea amendamentelor la Legea Bugetului de stat, precum şi găsirea mijloacelor în cadrul programelor internaţionale oferite R. Moldova.

Privind introducerea noii politici fiscale, Premierul a cerut maximă responsabilitate în domeniul administrării fiscale, precîzînd că odată cu implementarea acesteia administraţia publică locală a primit instrumentariul necesar pentru suplinirea veniturilor.

Ţînînd cont de temperaturile joase de afară, Vlad FILAT a solicitat instituţiilor responsabile, dar şi autorităţilor locale să-şi exercite activitatea de monitorizare a persoanelor social-vulnerabile, în special a bătrînilor solitari, şi a dat indicaţii ca toate drumurile să fie practicabile.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Conducerea Guvernului se informează despre problemele autorităţilor publice locale din prima sursă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta