Harta site-ului
Ajutor
COMUNICAT DE PRESĂ privind măsurile de prevenire şi recomandări populaţiei la compartimentul daunelor cauzate de animalele răpitoare (lupi)
COMUNICAT DE PRESĂ privind măsurile de prevenire şi recomandări populaţiei la compartimentul daunelor cauzate de animalele răpitoare (lupi)

În ultima perioadă de timp a sporit numărul adresărilor cetăţenilor din raioanele Sîngerei, Făleşti, Ungheni şi Basarabeasca, care au pierderi considerabile în rezultatul sfîşierii animalelor domestice de către animale sălbatice răpitoare.
La 09 septembrie curent, la stîna de oi din s. Slobozia Măgure, raionul Sîngerei au fost sfîrticate 18 ovine iar în noaptea de 02 octombrie în s. Iserlia, raionul Basarabeasca, la stîna de oi au fost sfîrticate 40 ovine de către lupi, producînd un prejudiciu material esenţial proprietarilor acestora.Cazuri similare au fost înregistrate şi în localităţile din vecinătate, ca urmare cauzînd panică şi frică în rîndul populaţiei.
Prezenţa lupilor migratori pe teritoriul republicii Moldova este o problemă ecologică, care cu toate că aceştea sînt buni sanitari ai naturi. Soluţionarea acesteia este dificilă cu toate că lupii nu sînt incluşi în Cartea Roşie, însă aceştia sînt protejaţi de Convenţia de la Bern şi astfel nu se permite vînătoarea acestora.
Nu este exclus faptul că între timp în Moldova vor apărea şi şacali, care de 10 ani populează excesiv teritoriul Ucrainei, la care Academia de Ştiinţe prezintă aviz negativ.
Lasă mai mare îngrijorare faptul că în rezultatul unor cercetări, în prezent a sporit esenţial numărul vulpilor estimat la 20-25 capete la hectar, norma fiind de 2-3 vulpi, care aduc daune considerabile şi sunt purtătoare de boli infecţioase, în deosebi rabie. Vînatul acestora se permite pe toată perioada sezonului de vînătoare.
În scopul evitării cazurilor analogice şi asigurării securităţii publice, Ministerul afacerilor Interne :
- organizează şi desfăşoară , ziua şi pe timpul de noapte, razii de prevenţie pe terenurile de vînătoare din preajma localităţilor;
- realizează măsuri planificate conform unui grafic separat de comun cu inspecţiile ecologice raionale, administraţia publică locală şi membrii Societăţii Vînătorilor şi Pescarilor;
- întreprinderea măsurilor de rigoare pentru imobilizarea animalelor răpitoare în caz de autoapărare sau pericol real pentru viaţa şi sănătatea cetăţenilor, dacă pericolul nu poate fi evitat pe alte căi şi pe alte mijloace precum şi pentru protejarea bunurilor acestora;
Totodată, Ministerul Afacerilor interne, intervine cu unele atenţionări şi recomandări pentru populaţie, în deosebi proprietarii de animale domestice:
- de fortificat corespunzător încăperile destinate adăpostirii animalelor domestice;
- pe timp de zi şi în special de noapte de asigurat paza acestor încăperi;
- de renunţat la păşunatul animalelor domestice pe timp de zi fără supraveghere.
- a nu admite aflarea animalelor domestice în timp de noapte pe imaş;
- a nu permite aflarea copiilor singuri pe imaşuri şi prin zonele împădurite;
- în caz de apariţie a animalelor sălbatice răpitare de anunţat organul de poliţie şi serviciul veterinar local.

MAI RM

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

COMUNICAT DE PRESĂ privind măsurile de prevenire şi recomandări populaţiei la compartimentul daunelor cauzate de animalele răpitoare (lupi) - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta