Harta site-ului
Ajutor
Compensarea pentru producătorii de mere, prune şi struguri, la o nouă etapă
Compensarea pentru producătorii de mere, prune şi struguri, la o nouă etapă

Pe data de 21 iulie curent, a avut loc conferința de lansarea a componentei ”Compensații pentru Susținerea Vînzărilor (CSV)”, în cadrul proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P)”.  Participanții la eveniment au fost reprezentanți ai Direcțiilor agricole raionale, oficiilor teritoriale  ale Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) și oficiilor raionale a Rețelei de Extensiune Rurală (ACSA), reprezentanți  ai Federaţie Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM), Federației Agroinform și Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UAPA), care s-au adunat pentru a lua cunoștință cu prevederile noii componente. Din partea Direcţiei agricultură şi cadastru a aluat parte specialistul principal, dl V. Popuşoi.
Scopul implementării componentei ”Compensații pentru Susținerea Vînzărilor  (CSV)” 
este  susținerea producătorilor de fructe și struguri care au fost afectați de restricțiile impuse de Federația Rusă la export, oferindu-le sprijin financiar în formă de compensații.Valoarea componentei este de 12 milioane de dolari SUA, finanțare adițională a Proiectului MAC-P de către Banca Mondială.
În cadrul conferinței, au fost aduse informaţii despre modul de acordare a sprijinului financiar, criteriile de eligibilitate, categoriile de produse  pentru care se alocă compensația și procedura de plată a compensației respective. Raportorii au notat că se consideră eligibili pentru acordarea sprijinului financiar producătorii de  fructe și struguri, persoane fizice și juridice, care dețin în proprietate sau în folosință plantații pomicole de măr/prun sau plantații viticole ce nu depășeste suprafața de 15 ha, iar în cazul soiurilor de struguri se acordă compensații doar pentru soiurile europene (pentru vin) și soiul tip „Isabella” şi care au fost predate întreprinderilor de prelucrare a materiei prime agricole, direct sau prin intermediul colectorilor. De asemenea, s-a subliniat faptul că pentru fiecare soi de fructe/struguri s-a stabilit mărimea sprijinului financiar ( 1,93 lei/kg de mere, 1,35 lei/kg de prune, 1,54 lei/kg de struguri soiuri europene, 0,77 lei/kg de struguri soiul ”Isabella”) și o recolta medie per hectar (mere– 40 t/ha, prune – 18 t/ha, vie – 12 t/ha).
S-a adus la cunoştinţă că dosarele de solicitare a sprijinului financiar însoțite de actul de predare-primire se depun de către comisiile speciale, create de către primării,  pînă la 7 septembrie 2015 la secțiile/serviciile teritoriale ale AIPA, iar în termen de 15 zile lucrătoare se introduc în registrul electronic, după care sunt transmise oficiului central. 

Valeriu Popusoi,
Directia agricultura si cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Compensarea pentru producătorii de mere, prune şi struguri, la o nouă etapă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta