Harta site-ului
Ajutor
Comemorarea celei de-a 26-a aniversare de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan
Comemorarea celei de-a 26-a aniversare de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan

Pe data de 15 februarie anual, Asociaţia obştească a veteranilor de război din Afganistan marchează aniversarea retragerii trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan. Astfel,  în conformitate cu art. 43 al Legii privind administraţia publică locală nr. 436-XVI din 28.12.2006, Dispoziţia Guvernului Republicii Moldova nr.4-d din 31.01.2015 ,,Cu privire la Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan”, Programul de activitate al Consiliului raional Dubasări pentru anul 2015, a fost aprobat prin Decizia nr. 06-01 din 15.12.2014, Demersul Asociaţiei obşteşti a veteranilor războiului din Afganistan din raionul Dubăsari, nr. 1 din 22.01.2015 ,,Cu privire la susţinerea şi organizarea măsurilor comemorative”, în scopul promovării valorilor educativ - civice şi patriotice ale cetăţenilor din raion, întru buna organizare şi desfăşurare eficientă a manifestatiei dedicate aniversării a 26-a de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan.

La data de 16 februarie curent, membrii asociaţiei, preşedintele căruia este dl Iurie Cibuc au petrecut întrunirea consacrată aniversării date, la nivel raional, în incinta Consiliului raional. Alături de ei, pentru comemorarea celor 26 de ani de la retragerea trupelor armate din Afganistan au fost dl Grigore Policinschi, Preşedintele raionului Dubăsari, dl Ion Pricop, şeful Inspectoratului de poliţie Dubăsari, dl Valeriu Rusu, primarul s. Oxentea, colaboratorii batalionului nr. 3 al forţelor de menţinere a păcii şi colaboratori din cadrul Consiliului raional.

Cuvîntul de deschidere al manifestaţiei date i-a revenit d-lui Cibuc, care în prezentarea sa, a ţinut să felicite toţi membrii pentru victoria obţinută acum 26 de ani în urmă şi ,,aduc sincere mulţumiri Consiliului raional, Preşedintelui raionului Dubăsari, pentru susţinerea acordată chiar începînd cu deschiderea Asociaţiei obşteşti”.

Şirul de felicitări şi urări de bine a continuat cu preşedintele raionului, dl Grigore Policinschi, care  a adus un omagiu ,,Militarilor care au participat la acel tragic război din Afganistan, deoarece nu există război fără pierderi. De aceea ţările mari care şi atunci şi acum luptă pentru dominare în lume, trebuie să poarte răspundere pentru acţiunile sau inacţiunile pe care le înaintează. Trebuie să fim adepţii promovării idealurilor de pace, de cursul de menţinere a acesteia. Nu există nimic mai sfînt decît PACEA”. De asemenea, dl Preşedinte a remarcat că cu părere de rău sunt veterani de război,  care din cauza traumelor fizice şi psihice primite în luptele grele de atunci, nu ajung nici la 50-70 de ani. ,,Atît timp cît am posibiliatea ca simplu cetăţean, conducător voi fi disponibil să vă susţin întru rezolvarea problemelor cu care vă confruntaţi”.

Dl V. Rusu a remarcat în discursul său că ,,aţi fost eroi şi de faptul acesta s-a vorbit foarte mult. Prin intermediul dumneavoastră , doresc ca spiritul şi patriotismul să fie ridicat în rîndurile tinerilor. Mulţi dintre camarazii dumneavoastră nu au ajuns pînă astăzi, ne închinăm în faţa lor. Mă bucur că aveţi un preşedinte activ, care ştie să atragă atenţia, că meritaţi susţinerea statului în întregime”.

Dl Pricop I, şeful IP Dubăsari a subliniat că ,,din numele meu personal şi al întregului efectiv al IP Dubăsari aducem aplecăciuni şi mulţumiri pentru meritele şi chinurile prin care aţi trecut, pentru această pace sufletească”.

 După adunarea solemnă, toţi cei prezenţi au depus flori la Monumentul celor căzuţi în razboiul pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, Monumentul eroilor căzuţi pentru integritatea Republicii Moldova în 1992 şi la mormintele camarazilor decedaţi în Afganistan. Manifestaţiile organizate în data de 16.02.2015 au finisat cu organizarea unei mese de pomenire în memoria camarazilor căzuţi, acum 26 de ani, în războiul din Afganistan.

 Marina Lupaşco, şef Serviciu informare şi transparenţă

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Comemorarea celei de-a 26-a aniversare de la retragerea trupelor armate ale fostei Uniuni Sovietice din Afganistan - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta