Harta site-ului
Ajutor
Școala Tînărului Conducător la cea de-a XIV-a ediţie, 2014
Școala Tînărului Conducător la cea de-a XIV-a ediţie, 2014

În perioada 28-29 decembrie 2014,  în incinta Centrului de odihnă pentru copii și tineret ,,Prietenia” s. Coșnița, raionul Dubăsari, a fost organizată măsura  Școala Tînărului Conducător, ediția a XIV-a , sesiunea de iarnă, cu genericul ,,Prin comunicare combatem violența și abuzul în rîndul tinerilor ", avînd următoarele obiective:

•    Promovarea abilităților și relațiilor de bună conviețuire între tinerii din diferite localități ale raionului;

•    Promovarea toleranței, solidarității și culturii în rîndul tinerilor;

•    Depistarea și promovarea tinerilor lideri;

•    Participarea  activă a tinerilor la viaţa public;

•    Favorizarea socializării tinerilor prin comunicare activă cu semenii lor;

•    Stimularea interesului tinerilor pentru cunoașterea valorilor culturale naționale.

   Acest eveniment a fost organizat de către  Consiliul raional  Dubăsari sub egida d-lui Grigore POLICINSCHI - Președintele raionului Dubăsari .

În cadrul acestei sesiuni au participat 100  tineri, cu vîrsta cuprinsă  între 14 - 30 ani din raionul Dubăsari (liceeni,  bursieri, tineri din cadrul consiliilor locale de tineret, specialiști din cadrul Consiliului raional).

Oaspeți de onoare au fost Președintele r-lui Dubăsari, dl Grigore POLICINSCHI;  şef Direcția învățămînt, tineret și sport, dna Larisa Brăducean;  şef Sectorul de poliţie nr.2, căpitan de poliţie, dl Ruslan Rotaru.

Deschiderea oficială a celei de-a XIV-a ediții a Școlii Tînărului Conducător a fost făcută de către dl președinte, care a salutat toţi tinerii participanţi și i-a îndemnat să fie activi, remarcînd importanţa educativă şi practică a întîlnirilor de acest gen, la care au venit și oaspeții de onoare  pentru a-i stimula să participe la toate sesiunile ediției date pentru a demonstra că într-adevăr sunt cei mai buni și cei mai talentați.

 Pe durata forumului participanții au fost dispuși la o liberă comunicare, pentru a-și diversifica relațiile. Au avut parte de 6 sesiuni foarte productive precum:

 • Sesiunea 1. “Definirea fenomenului de violenţă şi măsuri de combatere”, prezidată de către dl Ruslan Rotaru, căpitan de poliţie; dna Constantinov Natalia, psiholog.
 • Sesiunea 2. “Spune NU Traficului de Fiinţe Umane şi STOP Violenţei”, prezentarea unor spoturi video, discuţii, dezbateri, prezidată de către dna Doina Bolgari, specialist principal domeniul tineret platoul Coşniţa; dl Victor Aslanov, specialist principal în activitate artistică de amatori și creație populară.
 • Sesiunea 3. “Un minut pentru a schimba Lumea”, prezidată de către Victor Aslanov.
 • Sesiunea 4. “Cultura e ceva unic”. Tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti, prezidată de către dna Bolgari Doina, dna Valentina Semionov, şef Direcţie cultură şi turism; dl Anatolie Cojuhari, metodis coordinator, Casa raională de cultură.
 • Sesiunea 5. Atelier de creaţie. Lucru în echipă. “Magia sărbătorilor de iarnă. Elaborarea celui mai original ornament de Crăciun”, prezidată de către dna Doina Bolgari şi dna Ana Iaviţa.

De asemenea, la finalul primei zile de desfășurare a forumului, a fost organizată seara culturală “Prin cultură la libertate”, unde tinerii au organizat un concert, au dansat și au cîntat. Această sesiune a fost momentul forte, cînd talentele raionului Dubăsari și-au etalat capacitățile în artă, au demonstrat că avem mulți tineri talentați care merită să fie promovați, susținuți și apreciați la justa valoare. Această seară s-a încheiat cu rugul tradiţional.

A doua zi tinerii au participat la o singură sesiune “Managementul eficient al timpului liber” care a fost prezidată de către dl Victor Aslanov.

La finalul proiectului dl Grigore Policinschi a înmînat tinerilor certificate de participare şi punctul culminant pentru elevii eminenţi a fost înmînarea Bursei Preşedintelui.

Reprezentanţii din satul Ustia au adus cuvinte de mulţumire organizatorilor acestei măsuri: “După părerea noastră astăzi am petrecut o zi minunată, plină de entuziasm, noi experienţe, noi cunoştinţe, noi prieteni. Moderatorii au dat dovadă de profesionalism, activităţile ne-au trezit un deosebit interes, o mica problemă a fost neîncadrarea în timp. Am dori să vă mulţumim pentru munca depusă în realizarea şi organizarea tuturor activităţilor. Şi deoarece sîntem în perioada sărbătorilor de iarnă avem deosebita plăcere de a vă aduce urări de bine. Fie ca Domnul să vă aducă / Pace în suflet / Lumină în cuget / În trup sănătate / În viaţă de toate. / La Mulţi Ani!

Tinerii din satul Molovata: “Mulţumim foarte mult gazdelor pentru organizarea  Şcoala Tînărului Conducător, care a ajuns deja la cea de-a XIV-a ediţie, înregistrînd performanţe frumoase atît la nivel de raion, cît şi la nivel de republică, avînd o mare faimă în rîndurile tineretului. Mulţumim mult pentru toată informaţia oferită în cadrul seminarului dat, care ne va fi utilă în viitor. Datorită sesiunilor şi  tematicilor abordate s-a făcut un schimb de experienţă între semeni şi duce la stabilirea unor relaţii de prietenie. Gazdele sunt foarte ospitaliere, prietenoase şi amabile. Bucatele au fost foarte gustoase, cu părere de rău e cam puţin frig în odăi şi nu este respectată agenda zilei întocmai”.

Din s. Molovata Nouă a fost prezent şi un student de anul I la UTM, facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică: “Ediţia a XIV-a a Şcolii Tînărului Conducător, a fost deosebită în felul său şi anume prin faptul că temele de discuţii abordate au fost pe înţelesul tuturor şi nu a fost doar teorie plictisitoare, dar am avut şi lucru în echipă pe cinste. Emoţiile sunt doar positive, impresiile bune. Cu prilejul sărbătorilor de Crăciun doresc la toată lumea fericire, sănătate şi mult noroc”.

Elevii din s. Doroţcaia:

 • “Mi-a plăcut acest seminar, sincer, şi de ce? În primul rînd că a fost foarte distractiv, am făcut noi prieteni, noi cunoştinţe. Am zîmbit mult şi am aflat multe lucruri noi. Ce nu mi-a plăcut? Nuştiu, cred că doar asta că am stat mult pe scaun, în rest a fost un seminar productiv şi interesant.”(Ivanov Eugenia)
 • “Mi-a plăcut acest seminar, deoarece am făcut cunoştinţă cu multe persoane frumoase, comunicabile şi ingenioase. Am glumit, am aflat multe lucruri noi şi interesante, şi ne-am distrat din plin. A doua parte a acestui seminar, concertul şi discoteca care au fost la fel de incendiare ca şi prima parte.” (Viorel Bacioi)
 • “Mi-a plăcut acest seminar deoarece am avut posibilitatea să facem schimb de experienţă, am avut ocazia să petrecem o zi minunată împreună. Astfel, am demonstrat capacitatea de a lucra în grup. Sper să mai venim!”
 • “Am rămas plăcut impresionată de modul în care a fost organizată ediţia a XIV-a. A fost bine aleasă tematica şi abordată la nivel. Ceea ce ţine de organizarea activităţilor cultural-distractive este foarte bine şi creative” (Nicoleta Berzan)
 • “Mie mi-a plăcut foarte mult această sesiune de iarnă a Şcolii Tînărului Conducător. Aş dosi să mai organizaţi şi pe viitor ca să ne facem cît mai mulţi prieteni. Am învăţat cum să stopăm violenţa.”
 • Pe parcursul acestor două zile, am avut ocazia să cunosc elevi buni, sîrguincioşi şi foarte activi. M-a motivat ca să fiu mai încrezut în forţele proprii. Acest seminar, mi-a lăsat o impresie foarte bună, m-am simţit minunat alături de alţi tineri. Aş dori pe viitor să particip la asemenea seminare, deoarece în aşa mod ne autoperfecţionăm.”

Tinerii din s. Coşniţa:

 • “Şcoala Tînărului Conducător reprezintă pentru mine un eveniment extraordinar. Prin intermediul acestuia am reuşit să dezvolt abilităţile proprii, în special posibilitatea de a lucra în grup. Aş dori să particip şi în următoarea ediţie.”(Valentina Dascăliţa)
 • “E o mare placere să participi la Şcoala Tînărului Conducător. După părerea mea acest seminar are un impact fundamental asupra dezvoltării personalităţii fiecărui participant. În urma acestui seminar am însuşit o mulţime de lucruri importante în ceea ce priveşte violenţa, TFU şi cultura. La fel, aici mi-am dezvoltat capacităţile de a lucra în grup şi cred că cel mai important e că mi-am făcut o mulţime de prieteni noi. Aducem mari mulţumiri moderatorului acestui seminar, Victor Aslanov, Direcţia cultură şi turism; Doina Bolgari, Serviciul politici pentru tineret, şi desigur, d-lui Grigore Policinschi, Preşedintele raionului Dubăsari, pentru organizarea acestui seminar şi susţinerea tinerilor în diverse activităţi. Sper că nu va fi ultima ediţie a ŞTC şi voi mai avea posibilitatea de a participa la astfel de seminare, ce au un rol destul de important.” (Niculiţa Otilia)

Tinerii participanți s-au manifestat foarte activ la  toate acțiunile exprimînd recunoștința față de organizatorii Școlii Tînărului Conducător, îndeosebi Președintelui raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi.

Elena Gheorghiţa, redactor principal

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Școala Tînărului Conducător la cea de-a XIV-a ediţie, 2014 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta