Harta site-ului
Ajutor
Circa 70 000 EURO pentru promovarea iniţiativelor democratice în raionul Dubăsari!
Circa 70 000 EURO pentru promovarea iniţiativelor democratice în raionul Dubăsari!

„Nistru, tinerii şi democraţia” – aşa sună titlul proiectului în traducerea sa originală din poloneză care în Republica Moldova va fi implementat sub denumirea „Tineri Abilitaţi”.

Este vorba de un proiect iniţiat de Consiliul raional Dubăsari în comun cu asociaţiile obşteşti: AO „Indigo”, AO "Tinerii din stînga Nistrului", Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului din Ialoveni şi ONG-ul "Societatea pentru educație Malopolska" din Polonia.

La data de 28 martie curent, pe pagina oficială a Fundaţiei Internaţionale pentru Solidaritate (http://solidarityfund.pl) au fost publicate rezultatele concursului de granturi lansat în cadrul programului de Asistență al Poloniei - "Sprijin pentru democrație".

Aplicaţia comună a organizaţiilor sus menţionate a fost aprobată pentru finanțare și este pe locul trei după scorul de puncte acumulat din 31 de cereri depuse, la momentul actual fiind unica aplicaţie admisă spre finanţare pentru Republica Moldova în categoria „proiecte modulare”.

Un rol important în atingerea acestui rezultat l-a avut asistenţa metodologică acordată de Centrul de Informare pentru Autorităţile Locale din Moldova (CIAL) prin intermediul căruia a AO „INDIGO” a reuşit să stabilească relaţii de parteneriat cu organizaţia poloneză "Societatea pentru educație Malopolska", deoarece una din condiţiile programului de finanţare a fost ca propunerea să fie depusă obligatoriu de o organizaţie din Polonia.

Obiectivul principal al proiectului este de a promova democrația locală în raioanele Dubăsari și Ialoveni şi va fi implementat în 2013 și 2014.

Proiectul va consolida, de asemenea, legăturile dintre tinerii din trei regiuni: raioanele Dubăsari şi Ialoveni, din Republica Moldova și Nowy Sącz, Cracovia din sudul Poloniei.

Valoarea totală a proiectului pentru anul 2013 este de 290,000 zloți polonezi, aproximativ 70 000 EUR. Finanţarea pentru anul 2014 va depinde de rezultatele atinse în anul curent.

Aşteptările de la acest proiect sunt mari şi activităţile planificate sunt foarte complexe.

Totul va începe cu un atelier de abilitare pentru tineret care se va desfăşura în curînd la Coșnița, r. Dubăsari, după care va fi creată o echipă de tineri selectaţi din toate localităţile raionului. Grupul de tineri odată format va participa la o serie de instruiri astfel încît acesta să devină o echipă profesionistă, cu experienţă care în continuare să poată prelua şi promova iniţiativele comunitare. La finele anului curent din cadrul proiectului va fi anunţat un concurs de micro-granturi unde grupuri de iniţiativă din toate localităţile raionului vor putea veni cu diferite propuneri la soluţionarea cărora va fi acordat un anumit suport financiar.

În toamna anului curent 15 tineri din echipa respectivă se vor deplasa în Polonia pentru 10 zile, perioadă în care aceștia vor avea un schimb de experienţă în domeniul gestionării unei asociaţii obşteşti şi vor fi instruiţi în domeniul scrierii proiectelor.

Totodată va fi creat şi dotat cu tot necesarul un oficiu „deschis” accesibil gratuit pentru organizaţiile non-guvernamentale din teritoriu, astfel încît acestea să dispună într-un fel de sediu şi tot necesarul pentru desfăşurarea unei activităţi corespunzătoare.

În paralel cu toate acestea, AO „Indigo” va realiza o acţiune de excepţie pentru Dubăsari. Aceasta va organiza înregistrarea tuturor şedinţelor consiliilor locale şi raionale din teritoriu, pentru fiecare autoritate în parte, va publica materialele video pe o pagină electronică dedicată şi va multiplica deciziile aprobate de autorităţile locale diseminîndu-le în formă de broşură pentru populaţie.


    "Am fost cu partenerii pe parcursul întregului proces de elaborare a cererii lor - erau plini de idei cum sa facă proiectul lor unic și avantajos pentru regiune. Cererea lor este un bun exemplu despre cum ar trebui o aplicație scrisă: se adresează bine nevoilor regiunii pe de o parte, corespunde perfect cu prioritățile programului pe de altă parte. Activitățile sunt bine descrise și justificate, bugetul este transparent și rolul fiecărui partener în proiect este clară. Nu e de mirare că cererea a primit un scor mare. Este un semnal bun că  această inițiativă provine din regiunea care acum 20 de ani a trebuit să sufere atât de mult în timpul conflictului transnistrean."

Krzysztof Kolanowski, directorul CIAL

    „Scrierea acestui proiect a fost pentru noi o provocare care spre final s-a transformat într-o experienţă inedită. Am fost foarte impresionat de receptivitatea dlui Krzysztof Kolanowski, directorul CIAL şi a dnei Alicja Derkowska, membru fondator al ONG-ului "Societatea pentru educație Malopolska" din Polonia, persoane fără de care acest proiect nu ar fi obţinut rezultatul dat, fapt pentru care le sunt foarte recunoscător.”
Gafeli Alexei, manager de proiect

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Circa 70 000 EURO pentru promovarea iniţiativelor democratice în raionul Dubăsari! - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta